StoryEditor

Enel sa neobáva zastavenia privatizácie SE

10.02.2006, 14:55
Autor:
TASRTASR

Vyjadrenie predsedu vlády SR Mikuláša Dzurindu k možnosti zastavenia procesu privatizácie môže oddialiť alebo priblížiť termín uzavretia akvizície 66-% balíka akcií Slovenských elektrární (SE), a. s., talianskou spoločnosťou Enel.
Ako ďalej uviedla talianska agentúra ANSA, vrchný riaditeľ Enelu Fulvio Conti neverí, že môže dôjsť k zastaveniu celého procesu privatizácie SE. "Neobávame sa," poznamenal Conti. Enel, ktorý zvíťazil v tendri na privatizáciu SE, by podľa neho mal transakciu dokončiť.
Ako už skôr informovala TASR, konečný termín closingu transakcie je stanovený na záver apríla 2006. Dovtedy však slovenský parlament musí prijať zákon o jadrovom účte, ktorý je jednou z odkladacích podmienok privatizácie elektrární. Vzhľadom k súčasnej neprehľadnej situácii na slovenskej politickej scéne nie je osud tohto zákona celkom jasný. Pred ukončením procesu privatizácie SE je potrebné tiež dotiahnuť vyčlenenie niektorých aktív ako napríklad jadrových elektrární V1 a A1, vyraďovacieho závodu VYZ do štátnej spoločnosti GovCo a vodnej elektrárne Gabčíkovo do vodohospodárskej sústavy.
Do konca minulého roka vlastnil štát GovCo prostredníctvom SE. Od začiatku roka 2006 však táto spoločnosť prešla pod kuratelu ministerstva hospodárstva. Rezort hospodárstva ju odkúpil od SE za 6 miliónov Sk. GovCo by malo v budúcnosti realizovať prostredníctvom jadrového fondu likvidáciu jadra vrátane platieb za odstupné pracovníkom v likvidovaných elektrárňach.
Rezort hospodárstva sa koncom januára dohodol s Enelom na časovom harmonograme prípravy výstavby 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Enel v tejto súvislosti vypracuje štúdiu realizovateľnosti projektu tzv. feasibility study s termínom ukončenia do mája 2007. Bude obsahovať časový plán rozloženia investície a dostavby elektrárne.
SR podpísala s Enelom zmluvu o predaji 66 % akcií SE vo februári 2005. Talianska spoločnosť sa za tento podiel zaviazala zaplatiť 840 miliónov EUR, v prepočte asi 31,5 miliardy SKK. Koncom februára minulého roka Enel už previedol na viazaný účet v prospech SR zálohu 168 miliónov EUR. Zvyšok dohodnutej sumy by mal zaplatiť po uzatvorení transakcie.
(1 EUR = 37,561 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 10:19