StoryEditor

Poľská koaličná vláda nemá v úmysle v roku 2007 zvyšovať štátne výdavky

18.10.2006, 10:50
Autor:
TASRTASR

Oživená poľská koaličná vláda nemá v úmysle v roku 2007 zvyšovať štátne výdavky a rozpočtový deficit. Povedal to dnes podpredseda vlády Andrzej Lepper, ktorý bol v minulosti zástancom vyšších rozpočtových výdavkov.
Návrh budúcoročného rozpočtu, ktorý čaká na schválenie v parlamente, počíta so schodkom na úrovni 30 miliárd zlotých (PLN), v prepočte 284,16 miliardy SKK, alebo 2,7 % hrubého domáceho produktu (HDP). Avšak celkový deficit verejných financií podľa metodológie Európskej únie by mal v budúcom roku dosiahnuť až 4,1 % HDP. To je výrazne nad 3-% limitom umožňujúcim prijatie eura. Poliaci majú v pláne splniť podmienky pre vstup do eurozóny najskôr v roku 2009.
V januári sa v krajine uskutoční voľba nového guvernéra centrálnej banky a Lepper nezabudol zdôrazniť, že kandidáti by mali byť schopní riešiť tak otázky inflácie ako i hospodárskeho rastu. Lepperova strana Sebaobrany nenavrhne vlastného kandidáta, túto záležitosť nechá na prezidenta Kaczynského. Ten má blízko k najväčšej koaličnej strane Právo a spravodlivosť.
Odchádzajúci šéf Poľskej národnej banky, Leszek Balcerowicz bol počas svojho funkčného obdobia permanentne kritizovaný tak Lepperom, ako i Právom a spravodlivosťou. Prezident Kaczynski a premiér, jeho brat Jaroslaw, zvažujú, že na post guvernérky nominujú relatívne neznámu ekonómku Urszulu Grzelonskú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 19:07