StoryEditor

Malajzijská spoločnosť Petronas rokuje o rozvoji irackého ropného priemyslu

13.06.2005, 18:54
Autor:
TASRTASR

Malajzijská štátna ropná spoločnosť Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dnes oznámila, že rokuje s irackými predstaviteľmi o tom, ako by mohla pomôcť pri rozvoji tamojšieho vojnou zničeného ropného priemyslu.
Firma Petronas už pôsobí v politicky citlivých oblastiach, ako je Sudán, Mjanmarsko a Irán. Jej expanzia na zahraničné trhy je súčasťou dlhodobej ambície stať sa jedným z celosvetových lídrov v ropnom priemysle.
"Domnievam sa, že žiaden hráč na trhu s ropou a zemným plnom nemôže ignorovať Irak," vyhlásil výkonný riaditeľ Petronasu Hassan Marican. Malajzia ako prevažne moslimská krajina bola proti invázii USA do Iraku v roku 2003, no ponúkla pomoc pri obnove blízkovýchodného štátu.
Iracký minister ropného priemyslu Ibrahim Bahr al-Ulaum uplynulý týždeň vyhlásil, že export ropy z Iraku zostane výrazne obmedzený na 1,5 milióna barelov denne, ak Bagdad nezíska zahraničné investície na zvýšenie ťažby.
Sieť ropovodov v severnom a centrálnom Iraku sa stala terčom 70 sabotážnych útokov. V ich dôsledku mala krajina v prvých 5 mesiacoch tohto roka stratu na tržbách 1,25 miliardy USD, v prepočte 39,4 miliardy SKK.
Informovala o tom britská agentúra Reuters.
(1 USD = 31,545 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 20:42