StoryEditor

SOPK sa pridáva k iniciatíve za zníženie spotrebných daní z pohonných látok

14.09.2005, 18:52
Autor:
TASRTASR

Slovenská priemyselná a obchodná komora (SOPK) vyzýva vládu SR, aby urýchlene znížila spotrebnú daň z motorového benzínu a nafty minimálne o 2,50 Sk/liter s účinnosťou od 1. októbra tohto roka. TASR o tom informoval tlačový tajomník SOPK Gejza Pinter.
SOPK výzvou nadväzuje na požiadavku Združenia cestných dopravcov ČESMAD Slovakia a podnikateľskej sféry. Zníženie sadzby spotrebnej dane by podľa obchodnej komory pozitívne vplývalo na zvýšenú spotrebu a nemuselo by znamenať výpadok príjmov štátneho rozpočtu v tomto i nasledujúcom roku. "Zníženie sadzieb nie je v rozpore s odporúčanými sadzbami Európskej únie a zároveň môže reálne prispieť k zníženiu cien pohonných látok, ako aj cien nadväzujúcich služieb obyvateľstvu," uvádza sa v stanovisku SOPK.
K výzve vláde, aby znížila spotrebné dane, sa pripojil aj Klub 500, Zväz logistiky a zasielateľstva SR a Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR. Na ministrov v tomto smere apelovala tiež strana SMER-sociálna demokracia a Slobodné fórum.
Slovensko podľa ministra financií Ivana Mikloša neuvažuje o znižovaní daní z dôvodu vysokých cien ropy, pretože by to vyvolalo problémy vo verejných financiách a neviedlo k zníženiu cien. Za opodstatnené však Mikloš považuje cielené opatrenia, ktoré zľahčia dôsledky drahej ropy pre najslabšie a najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva. Vláda SR už rozhodla o zvýšení príspevku na pohonné látky pre zdravotne postihnutých, ktorí nevyhnutne potrebujú používať automobil, a tiež zvýšení príspevku na bývanie pre sociálne najslabšie skupiny obyvateľstva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 18:01