StoryEditor

EK vyhlásila iniciatívu za odbúranie byrokracie

17.03.2005, 12:45
Autor:
TASRTASR
Európska komisia sa rozhodla bojovať proti zbytočnej byrokracii a administratívnym prekážkam, ktoré bránia rozvoju podnikania a hospodárskemu rastu v EÚ. Cieľom iniciatívy, ktorú v stredu predložil komisár pre podnikanie a priemysel Günter Verheugen, je ukončiť vnímanie komisie ako "byrokratického monštra" a podporiť podnikateľské prostredie v Európe.

Európska komisia sa rozhodla bojovať proti zbytočnej byrokracii a administratívnym prekážkam, ktoré bránia rozvoju podnikania a hospodárskemu rastu v EÚ.
Cieľom iniciatívy, ktorú v stredu predložil komisár pre podnikanie a priemysel Günter Verheugen, je ukončiť vnímanie komisie ako "byrokratického monštra" a podporiť podnikateľské prostredie v Európe.
"Ide o politickú prioritu číslo jeden. Menej byrokracie znamená viac ekonomického rastu. Komisia je pripravená odbúrať nadbytočnú reguláciu a presadzovať zjednodušenie. Nemôžeme však byť sami, aj členské štáty musia znížiť byrokraciu," vyzval Verheugen, podľa ktorého nadmerná regulácia bráni podnikom v tvorbe pracovných miest.
Príkladmi, kde možno zjednodušiť pravidlá, je mnoho. Podľa Verheugena komisia napríklad celkom zbytočne upravuje rozmery škatuliek na kávu. "Nemyslím si, že je úlohou komisie stanovovať rozmer každého obalu. To skutočne nepotrebujeme," vyhlásil komisár.
Uviedol tiež príklad, keď k dvojstranovému formuláru patrí 200-stranový návod na jeho vyplnenie. "To je skutočne nepochopiteľné," dodal Verheugen.
Komisia preto dôkladne preverí asi 900 návrhov legislatívy, ktoré sa práve pripravujú, a v prípade, že v nich objaví nadmerné byrokratické prekážky, prepracuje ich alebo stiahne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 05:07