StoryEditor

Zníženie daní prinesie podnikom v Rusku 7 mld. USD

14.03.2005, 15:58

Zníženie daňového zaťaženia, na ktorom sa minulý týždeň v piatok dohodla vládna rozpočtová komisia v Moskve, bude stáť štát 7 miliárd USD, v prepočte 196,7 miliardy SKK. Uviedol to v interview pre ekonomický denník Kommersant ruský minister financií Alexej Kudrin.
Návrh, ktorým sa podporí investičná činnosť podnikov, bude stáť vládu 5 miliárd USD. Spoločnosti budú môcť tiež odpísať 10 % z hodnoty nakúpeného zariadenia, čo povedie k zníženiu ich daňového základu. Toto opatrenie bude stáť rozpočet ďalšie 2 miliardy USD.
Ruský premiér Michail Fradkov pôvodne navrhoval radikálne zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH), z terajších 18 na 13 %. Chcel tým urýchliť tempo rastu ruskej ekonomiky. Výpočty však ukázali, že táto zmena by ochudobnila štát o 13 miliárd USD ročne. Kudrin povedal, že krajina si toto radikálne opatrenie z viacerých dôvodov nemôže v terajšej situácii dovoliť. Rozpočet by prišiel aj o peniaze, ktoré by sa dali použiť na zvyšovanie miezd, budovanie infraštruktúry a iné naliehavé účely. Preto DPH zostane na terajšej 18-% úrovni.
Do úvahy neprichádza ani možnosť, ktorú navrhovali niektorí ekonómovia, aby sa straty rozpočtu vykrývali z prostriedkov vládneho rezervného fondu. V ňom sa sústreďuje prebytok petrodolárov, s ktorými sa nerátalo v rozpočte. Ich prebytok vzniká tak, že sa ruská ropa predáva drahšie, než je jej cena uvedená v ruskom rozpočte v konkrétnom roku.
Kudrin v rozhovore informoval, že v daňovej reforme, ktorá sa začala v roku 2000, sa bude pokračovať. S jej novým variantom sa má prísť v roku 2008. Avšak úspechy sa už dosiahli. Z predchádzajúcich 53 rozličných daní ich zostalo 26.
Rusko bude ťažiť aj naďalej z vysokej ceny ropy. V roku 2003 sa barel (159 litrov) jeho ropy predával priemerne po 26 USD, vlani jeho cena vzrástla na 34 USD a tento rok sa kalkuluje s priemernou cenou barelu 36 USD. Kudrin sa však domnieva, že politici by v kalkuláciách s cenou ropy nemali prepadnúť eufórii. Podľa neho priemerná cena barelu ruskej ropy bude v nasledujúcich desiatich rokoch 26 USD. V desaťročí 1995/2004 predávala krajina barel ropy priemerne po 23 USD. Preto si krajina nemôže dovoliť veľké zníženia daní. Ak by sa ruská ropa predávala pod uvedenú hranicu, potom by dane tak či tak musela zvýšiť. Informovali o tom agentúra Reuters a ruský denník Kommersant.
(1 USD = 28,095 SKK)
1 jns zll

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 01:38