StoryEditor

Electricité de France zvýšil zisk na podstatne viac ako 1 mld. EUR

14.03.2005, 11:44

Niekoľko mesiacov pred svojím vstupom na burzu vykáže francúzsky štátny koncern Electricité de France (EdF) miliardový zisk. Prebytok tohto európskeho lídra na trhu sa zvýšil z 857 miliónov na podstatne viac ako 1 miliardu EUR, čo je v prepočte viac ako 37,613 miliardy SKK. Informoval o tom parížsky denník Le Figaro v pondelkovom vydaní. Bilanciu však pre mnohé jednorazové efekty možno ťažko analyzovať.
Francúzsky štát chce ešte v tomto roku privatizovať do 30 % kapitálu EdF. Koncern, ktorého zadlženosť sa odhaduje na 27 miliárd EUR, expanduje v súčasnosti do Nemecka a Talianska. Prednedávnom sa jeho podiel na spoločnosti Energie Baden-Württemberg (EnBW) zvýšil o 5,9 percentuálneho bodu na 44,94 %.
V súčasnosti EdF rokuje o partnerstvách na prevzatie 2. najväčšieho talianskeho výrobcu energie Edison. V jeho materskej spoločnosti Italenergia už majú Francúzi 18-% podiel. Tri veľké banky chcú presunúť opcie na predaj svojich 37,4 % v Italenergii na EdF. EdF nechce byť nútený k tomu, aby všetkým akcionárom musel predložiť ponuku na kúpu, preto chce ešte tento mesiac nájsť partnera.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.
(1 EUR = 37,613 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 10:23