StoryEditor

Priemyselná produkcia v Číne sa v októbri medziročne zvýšila o 16,1 %

16.11.2005, 08:53
Autor:
TASRTASR

Priemyselná produkcia v Číne v októbri opäť silno vzrástla. Podľa údajov čínskeho štatistického úradu sa produkcia medziročne zvýšila o 16,1 %. V septembri bol zaznamenaný 16,5-% prírastok. S výnimkou marca vykázala Čína v každom mesiaci rast priemyselnej produkcie vo výške minimálne 16 %.
"Obávame sa, že domáci dopyt neudrží krok s nárastom produkcie," uviedol ekonóm z investičnej banky Lehman Brothers Rob Subbaraman. Vzniká tým nebezpečenstvo nadmernej výroby. V súčasnosti je veľká časť produkcie určená na export. V októbri vykázala Čína prebytok zahraničného obchodu vo výške 12 miliárd USD, čo je v prepočte 397 miliárd SKK. Vysoký prebytok však vyvolal u obchodných partnerov krajiny rastúce obavy. Americký prezident George W. Bush sa chce tejto téme venovať aj počas svojej návštevy Číny tento víkend.
Pri spomalení nárastu exportov vidí Subbaraman riziko pre čínskych výrobcov, ktorí by tak museli buď redukovať svoju výrobu alebo znížiť ceny, aby tak predišli nadmernej ponuke na trhu.
Informovala o tom internetová stránka www.reuters.de

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 02:53