StoryEditor

Protestujúci roľníci v Maďarsku sa po dohode s vládou stiahnu z Budapešti

14.03.2005, 09:27
Krátko popoludní podpísali v Budapešti predstavitelia protestujúcich roľníkov so zástupcami vlády agrárnu dohodu. Poľnohospodári predtým prisľúbili, že v prípade dosiahnutia dohody do 36 hodín opustia svojimi traktormi hlavné mesto.

Sporným momentom bola 15-miliardová podpora živočíšnej výroby a odloženie splácania dlhov na likvidáciu škôd v roku 2003. Na tomto poslednom bode požiadavky farmárov zlyhali vo štvrtok rokovania.
Z pôvodnej požiadavky prisľúbil agrárny rezort vyplatiť 6 miliárd forintov (HUF) chovateľom ošípaných a 4 miliardy (HUF) chovateľom hydiny, termín splatenia dlhov za škody spôsobené mrazmi a záplavami posunuli o rok ďalej, s čím protestujúci napokon súhlasili.
Rokovacie strany zdôraznili dôležitosť toho, že sa im podarilo dohodnúť pred národným sviatkom (15. marec). Predseda Maďarského zväzu farmárskych združení (MAGOSZ) István Jakab zas vyjadril radosť z toho, že konečne po 50 rokoch majú farmári silné a jednotné zastúpenie.
Protestujúci požadovali od konca februára vyplatenie zadržaných dotácií. Nespokojní roľníci prišli do Budapešti 21. februára s tisíckou traktorov, zatiaľ nie je známe, kedy presne metropolu poľnohospodárske stroje opustia.
Dosiahnutie dohody medzi roľníkmi a vládou oznámil napoludnie premiér Ferenc Gyurcsány. "Gazdovia podpísali tú dohodu, ktorú sa podarilo dosiahnuť počas konzultácií ostatných týždňov. Tento krok slúži záujmom Maďarska, záujmom jej občanov, vidieka a poľnohospodárstva," povedal premiér pred novinármi.
(100 HUF = 15,476 SKK)
(spravodajca TASR Ladislav Vallach) pop

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 04:59