StoryEditor

Až 59 % vyplatených prostriedkov ČSOB stavebnej sporiteľne smerovalo na opravy

31.12.2004, 15:34

Najmladší subjekt na slovenskom trhu stavebného sporenia - ČSOB stavebná sporiteľňa za prvých 9 mesiacov tohto roka vyplatila na účely bývania takmer 1,1 miliardy Sk, čo bol medziročne rast o viac ako 50 %. Úvery stavebná sporiteľňa poskytovala zatiaľ len fyzickým osobám. Až 59 % vyplatených prostriedkov smerovalo na modernizáciu a rekonštrukciu a 26 % na nadobudnutie a kúpu bytu alebo domu.
Ako ďalej informovala hovorkyňa ČSOB Marta Krejcarová "začiatkom roka 2005 ČSOB stavebná sporiteľňa uvedie na trh produkt aj pre spoločenstvá vlastníkov bytov a bytové družstvá s novými obchodnými podmienkami, ktoré by mali byť pre sporiteľov zaujímavé." Z tohto dôvodu očakáva banka zvýšený záujem o stavebný úver zo strany nielen týchto právnických osôb, ale aj zapojenie sa obcí. Keďže mnohé bytové domy na Slovensku vyžadujú rekonštrukciu a modernizáciu čo najskôr, očakáva sa naďalej aj účasť stavebného sporenia ako jedného z nástrojov štátnej podpory bývania.
Bytovú výstavbu na Slovensku zastrešuje rezort financií a výstavby. Koncepciu štátnej bytovej politiky v stredno- a dlhodobom horizonte pripravuje rezort výstavby. Podľa jeho aktuálnej štúdie a výpočtov je bytový fond na Slovensku veľmi zanedbaný, zvlášť v bytových domoch postavených panelovou technológiou. Bytový fond potrebuje na opravy investíciu v sume viac ako 400 miliárd Sk, pričom odborníci odhadli, že ak by sa s opravami začalo, trvali by 36 rokov.
ku pop

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 22:07