StoryEditor

Banskobystrický dopravca je pripravený opäť prevádzkovať trolejbusové linky

02.02.2006, 10:36
Autor:
TASRTASR

Na opätovné spustenie trolejbusových liniek v Banskej Bystrici chýba ich bývalému prevádzkovateľovi Slovenskej autobusovej doprave Banskobystrickej dopravnej spoločnosti (SAD BBDS) licencia. Požiadal o ňu Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja (ÚBBSK) 5. januára 2006.
"Úradu sme predložili všetky potrebné doklady a uhradili poplatky. Spĺňame všetky podmienky na získanie licencie na trolejbusovú dopravu. Teraz je na ťahu banskobystrický magistrát. Musí schváliť cestovný poriadok a linky a podpísať s nami zmluvu o nájme asi 8 % trolejového vedenia, ktoré je jeho majetkom," zdôraznil riaditeľ SAD BBDS, a. s., Igor Korniet. Pripomenul, že vlastnia väčšinu trolejového vedenia, vozového parku a infraštruktúry potrebnej na prevádzkovanie trolejbusovej dopravy. Už vo výberovom konaní na prevádzkovateľa mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Banskej Bystrici na rok 2006 deklarovala BBDS snahu udržať tento ekologický najšetrnejší spôsob MHD, ktorý tu funguje od roku 1989. Banská Bystrica sa stala po Bratislave a Prešove tretím mestom v SR s ekologickým druhom MHD. Značnú časť motorovej trakcie nahradila elektrická s mimoriadne pozitívnym vplyvom na zmenu životného prostredia v centrálnej mestskej časti a jednotlivých obytných zónach.
"Trolejbus je najvhodnejší do miest s kopcovitým terénom, teda v Banskej Bystrici sú najmä v zime lepšie podmienky na prevádzku trolejbusov ako autobusov. Ako prví sme zaviedli najmodernejšiu trolejbusovú technológiu," konštatoval Korniet.
Banskobystrický dopravca zabezpečoval MHD v krajskom sídle autobusmi a trolejbusmi do konca roka 2005. Jej nový prevádzkovateľ SAD Zvolen, a. s., zrušil trolejbusovú dopravu a prepravuje cestujúcich výlučne autobusmi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 02:53