StoryEditor

Eurostat: Európania oslavujú Vianoce so šampanským z Francúzska a hračkou z Číny

23.12.2005, 10:10
Autor:
TASRTASR

Európania oslavujú Vianoce so šampanským z Francúzska a čínskou hračkou pod dánskymi smrekmi. Touto formulkou označil európsky štatistický úrad Eurostat sviatočné dni. Až 80 % dovezených hračiek do Európy totiž pochádza z Číny. Švajčiarsko, ktoré obsadilo hneď za Čínou 2. miesto, vyváža do Európy len 4 % hračkárskeho tovaru.
Zatiaľ čo členské štáty Európskej únie (EÚ) doviezli v minulom roku hračky v hodnote 4,8 miliardy EUR, v prepočte 181,7 miliardy SKK, predali ostatným krajinám šumivé vína v hodnote 970 miliónov EUR. Viac ako tretina z nich pritom pochádzala z Francúzska. Čo sa týka vianočných stromčekov, vedie Dánsko, ktoré vypestovalo 4 z 5 stromov, ktoré skrášľovali sviatočné dni v ostatných členských štátoch.
Pri umelých vianočných stromčekoch a vianočných ozdobách vedie opäť nie veľmi kresťanská Čína. V minulom roku sa do EÚ doviezol vianočný tovar v hodnote 600 miliónov EUR a osvetlenie na stromčeky v sume 220 miliónov EUR. Z Číny pochádzalo až 87 % vianočného tovaru a dokonca 97 % osvetlení. Najväčšími odberateľmi boli pritom Briti a Nemci.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 15:58