StoryEditor

Kontaktná skupina pre Kosovo zriadila "trojku"

26.07.2007, 08:33
Autor:
SITASITA

Kontaktná skupina pre Kosovo na svojom stretnutí vo Viedni v stredu rozhodla zriadiť "trojku" zloženú z Američana, Rusa a Európana. Ich úlohou bude dozerať na nové kolo rokovaní medzi Srbskom a kosovskými Albáncami, ktorí sa usilujú o vyhlásenie nezávislosti v súčasnosti srbskej provincie, uviedli európski diplomati.
Potom ako Rusko odmietlo hlasovať za rezolúciu OSN o nezávislosti Kosova, rokovala v stredu skupina v zložení USA, Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Rusko na vysokej úrovni za zatvorenými dverami na nemeckom veľvyslanectve vo Viedni. Zdroj z rokovaní uviedol, že zatiaľ čo Európania chcú obmedziť nové kolo rokovaní na viac-menej 120 dní, Rusko je proti akýmkoľvek obmedzeniam.
Stretnutie kontaktnej skupiny prišlo potom, ako Európania a ich americkí spojenci pod hrozbou ruského veta prerušili pokusy presadiť rezolúciu o nezávislosti Kosova v Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN). Rusko, ktoré je blízkym spojencom Srbska, namietalo, že udelenie "nezávislosti pod dohľadom" v prospech Kosova, ako navrhol osobitný splnomocnenec OSN pre Kosovo Martti Ahtisaari, pošle negatívny signál smerom k regiónom so separatistickými ambíciami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 00:45