StoryEditor

Bieloruská opozícia bola vo voľbách diskriminovaná

15.01.2007, 08:20
Autor:
SITASITA

Obyvatelia Bieloruska v nedeľu hlasovali v komunálnych voľbách, ktoré sú považované za skúšku stability izolovaného autoritatívneho režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Predstavitelia bieloruskej potláčanej opozície vyhlásili, že voľby sa konajú pod prísnou oficiálnou kontrolou. Bielorusi si mali vo voľbách zvoliť 1 581 miestnych zastupiteľstiev. Hlavný líder opozície Alexander Milinkevič povedal, že voľby presne neodzrkadlia verejnú mienku, pretože sa konajú "pod obrovským tlakom úradov".
"Stratil som dôveru voči Lukašenkovi a jeho politike, ale medzi kandidátmi nie je nikto z opozície," povedal Andrej Turovskij, 48-ročný inžinier, ktorý volil v Minsku. Vo voľbách, z ktorých vzíde 22 500 členov miestnych zastupiteľstiev, sa mohlo v celej krajine zaregistrovať iba 200 opozičných kandidátov.
Bielorusko už teraz čelí sankciám zo strany Európskej únie a USA pre nedodržiavanie demokratických zásad. Lukašenko, ktorý sa vlani prostredníctvom zmanipulovaných volieb tretíkrát stal prezidentom, však aj pred týmito voľbami tvrdo zakročil proti opozícii, tvrdia ochrancovia ľudských práv. Podľa Bieloruského helsinského výboru bezpečnostné sily počas volebnej kampane zatkli alebo na krátke obdobie zadržali stovky opozičných aktivistov.
Lukašenko hlasovanie v nedeľňajších komunálnych voľbách využil aj na obvinenie Ruska z pokusu o včlenenie jeho krajiny do Ruskej federácie. Ako uviedol, ruskí predstavitelia žiadajú od Bieloruska, aby sa pripojilo k Ruskej federácii. "Toto je v hlavách ruských predstaviteľov. Nechcem pochovať suverenitu a nezávislosť krajiny," prehlásil Lukašenko. "Z mnohých rokovaní som pochopil, že máme rozdielne chápanie a prístup k budovaniu federatívneho štátu. Únia by mala stáť na princípoch garantovania rovnakých práv. Nikdy sme nehovorili o takej možnosti, že by sa naša krajina včlenila do Ruskej federácie," uviedol Lukašenko vo volebnej miestnosti, kde odovzdával hlas v prebiehajúcich komunálnych voľbách. Minsk a Moskva tradične udržiavali dobré vzťahy, avšak nedávny spor o cenu ruskej ropy a o podmienky jej tranzitu cez bieloruské územie ich priateľstvo vážne narušil.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 04:07