StoryEditor

Podľa agentúry Median Česi hodnotia vstup do EÚ negatívne

03.05.2005, 18:08
Autor:
TASRTASR

O tom, že nepriaznivé dôsledky vstupu Česka do Európskej únie prevažujú nad kladmi, je presvedčených až 61 percent Čechov. O opaku, že členstvo v únii prinieslo ČR viac kladov ako záporov, je presvedčených iba 37 percent občanov. S odvolaním sa na výsledky svojho výskumu o tom dnes informovala agentúra Median.
Podľa tohto zdroja sú Česi skeptickí aj ohľadne budúceho zavedenia meny euro. Táto očakávaná zmena neteší 50 percent opýtaných. Na euro sa, naopak, teší 48 percent Čechov.
V ČR sa zatiaľ nerozhodlo ani o termíne ani o forme ratifikácie európskej ústavy. Vládne strany v minulosti hovorili takmer výhradne o referende, ale v novej koaličnej zmluve v súvislosti s ratifikáciou ústavy už zmienka o referende chýba. Minister zahraničných vecí Cyril Svoboda sa v minulých dňoch vyslovil za to, aby sa o prijatí euroústavy hlasovalo iba v parlamente.
Medzi parlamentnými stranami nie je ani zhoda v tom, či by sa prípadné referendum malo konať samostatne alebo spolu s parlamentnými voľbami v júni 2006.
Česká ústava referendum pozná od roku 1993, ale chýba univerzálny zákon, na základe ktorého by bolo možné všeľudové hlasovanie. V ČR bolo za necelých 12 rokov iba jediné referendum o vstupe do EÚ. Konalo sa na základe tzv. jednorazového zákona.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 00:35