StoryEditor

Sanader: Chorvátsko plne spolupracuje s ICTY, Gotovina nie je na jeho území

15.03.2005, 15:14
Autor:
TASRTASR

Chorvátsky premiér Ivo Sanader dnes opätovne vyhlásil, že jeho krajina plne spolupracuje s Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) a mala by začať prístupové rokovania v plánovanom štvrtkovom termíne.
Sanader reagoval na dnešné vyhlásenie hlavnej prokurátorky ICTY Carly del Ponte, podľa ktorej Záhreb ešte stále s Haagom plne nespolupracuje. Tribunálu prekáža najmä skutočnosť, že Chorvátsko zatiaľ nezatklo a nevydalo obvineného generála Anteho Gotovinu.
Chorvátsko splnilo podmienku plnej spolupráce s ICTY, rokovania by sa mali začať 17. marca, vyhlásil Sanader v Bruseli, kam prišiel v snahe v poslednej chvíli zachrániť začiatok rokovaní. Podľa všetkých našich informácií Gotovina nie v Chorvátsku. To je jediná a celá pravda, dodal chorvátsky premiér.
Krátko predtým sa del Ponte stretla v Haagu s luxemburským ministrom zahraničných vecí Jeanom Asselbornom, ktorému oznámila, že nič nemení na svojom negatívnom hodnotení chorvátskej spolupráce.
"V našom zhodnotení spolupráce (Chorvátska) nedošlo k nijakej zmene. Úrady nepreukázali vôľu zatknúť Gotovinu," tlmočila prokurátorkine slová hovorkyňa ICTY.
V Bruseli sa medzitým zišli veľvyslanci 25 členských krajín únie, ktoré budú popoludní opäť rokovať o Chorvátsku pred konečným rozhodnutím, ktoré v stredu príjmu ministri zahraničných vecí. Podľa diplomatov je takmer isté, že rokovania so Záhrebom EÚ odloží.
Štart v pôvodnom termíne 17. marca podporuje len päť krajín: Slovensko, Slovinsko, Maďarsko, Rakúsko a Taliansko. Na otvorenie rokovaní však treba súhlas všetkých 25 štátov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 16:03