StoryEditor

Merkelová odletela na turné po Blízkom východe

03.02.2007, 07:10
Autor:
SITASITA

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu odletela do egyptskej Káhiry, kde sa začína jej štvordňové turné po krajinách Blízkeho východu. V Káhire sa stretne s egyptským prezidentom Husním Mubarakom a s ďalšími politikmi. Z Egypta pôjde ešte na návštevu Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Kuvajtu.
Nemecko, ktoré až do júna predsedá Európskej únii, si určilo oživenie mierového procesu na Blízkom východe ako hlavnú prioritu svojho predsedníctva - popri snahe o oživenie európskej ústavnej zmluvy. Európska únia sa zúčastňuje aj na rokovaniach takzvaného blízkovýchodného kvarteta, ktoré sa skladá z diplomatov OSN, Spojených štátov, EÚ a Ruska. Kontaktná skupina, ktorej zástupcovia opäť zasadajú od piatku vo Washingtone, skoncipovala takzvanú cestovnú mapu - mierový plán pre Blízky východ. Ten obe strany blízkovýchodného konfliktu - Izrael aj Palestínčania - prijali, no nedodržiavajú ho.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 13:18