StoryEditor

Operácie aliancie turecko-francúzsky spor neovplyvní

16.11.2006, 15:00
Autor:
SITASITA
Operácie NATO najnovší turecko-francúzsky spor neovplyvní. Turecký armádny generál Ilker Basbug večer oznámil, že Turecko prerušilo vojenské vzťahy s Francúzskom pre spor, či bolo masové zabíjanie Arménov genocídou.

Operácie Severoatlantickej aliancie najnovší turecko-francúzsky spor neovplyvní. Vyhlásil to vo štvrtok oficiálny predstaviteľ NATO v Bruseli. Turecký armádny generál Ilker Basbug v stredu večer oznámil, že Turecko prerušilo vojenské vzťahy s Francúzskom pre spor, či bolo masové zabíjanie Arménov v minulom storočí genocídou.
Tento krok je najnovšou reakciou na francúzsky zákon, podľa ktorého je popieranie arménskej genocídy trestným činom. Legislatívu v októbri schválila dolná komora francúzskeho parlamentu, potvrdiť ho musí ešte Senát a prezident. Podľa Turecka je návrh zákona nepriateľským činom, pričom Ankara varovala, že jeho prijatie vážne poškodí turecko-francúzske vzťahy. "Ide o bilaterálny problém. Neovplyvní to ich vzťahy v rámci NATO," uviedol nemenovaný predstaviteľ aliancie a dodal, že francúzske i turecké jednotky spoločne operujú v afganskom Kábule v rámci medzinárodných bezpečnostných jednotiek aliancie ISAF. Generál Basbug pre novinárov uviedol, že obe krajiny zrušili stretnutia na vysokej úrovni.
Podľa návrhu zákona hrozí až rok väzenia každému, kto popiera, že masakry Arménov v Osmanskej ríši počas 1. svetovej vojny vyústili do genocídy. Arméni tvrdia, že počas organizovaného zabíjania v rokoch 1915 až 1917 zahynulo až 1,5 milióna príslušníkov ich národnosti. Turecko však kategoricky odmieta, že išlo o genocídu. Tvrdí, že v občianskej vojne zahynulo 300 tisíc Arménov a najmenej toľko Turkov, keď Arméni bojovali za nezávislosť východnej Anatólie.
Európska únia a viaceré európske médiá francúzsky návrh zákona kritizovali, pretože nie je v súlade s princípom slobody vyjadrovania a nenapomáha dialógu s Tureckom, ktoré sa usiluje o členstvo v EÚ. Arménska otázka patrí v Turecku medzi najcitlivejšie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 13:54