StoryEditor

Ministri rokujú o znižovaní emisií skleníkových plynov

16.03.2007, 07:08
Autor:
SITASITA

V nemeckom Postupime začína v piatok dvojdňové stretnutie ministrov životného prostredia krajín G8 a ďalších piatich rozvojových krajín, ktoré majú najväčší svetový podiel na vypúšťaní emisií skleníkových plynov. Ministri budú hľadať spoločnú platformu pri riešení problematiky globálneho otepľovania. Ministri krajín G8 a Brazílie, Číny, Indie, Mexika a Juhoafrickej republiky sa stretnú na zámku Cecilienhof, kde sa v roku 1945 konala Postupimská konferencia. Ekonomiky týchto štátov sa spoločne podieľajú viac ako dvoma tretinami na svetovom znečistení emisiami oxidu uhličitého - neviditeľných plynov, ktoré zachytávajú slnečné teplo a ohrozujú podnebie.
Nemecko ako hostiteľská krajina vyjadrila želanie, že v sobotu uzrie svetlo sveta dohoda o znižovaní znečistenia na bezpečnejšie úrovne. Cieľom dvojdňového stretnutia je pripraviť pôdu pre júnový summit G8 v letovisku pri Baltskom mori Heiligendamm. Vo štvrtok sa predstavitelia G8 a piatich prizvaných krajín stretli s environmentálnymi aktivistami. Skupina Akčná sieť pre podnebie, koalícia viac ako 360 environmentálnych a rozvojových skupín v 85 krajinách vyzvala ministrov, aby sa dohodli na maximálnom zvýšení priemernej teploty Zeme o dva stupne.
Jedinou celosvetovou dohodou o znížení emisií skleníkových plynov je Kjótsky protokol. Záväzky vyplývajúce z dohody vypršia v roku 2012, avšak v porovnaní s rokom 1990 sa emisie znížia iba o nepatrnú percentuálnu čiastku, pričom zníženie sa bude vzťahovať iba na industriálne krajiny, a nie na veľké rozvojové, ktoré sú najväčšími svetovými znečisťovateľmi. Súčasný americký prezident George W. Bush však dohodu odmietol ratifikovať, pretože podľa neho bola pre Spojené štáty nevýhodná. Spojené štáty sa na svetovom znečistení podieľajú jednou štvrtinou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 19:48