StoryEditor

Bývalý nemecký minister vnútra Schily mal údajne informácie o aktivitách CIA

05.12.2005, 07:57
Autor:
TASRTASR

V afére tajných preletov lietadiel a tajných akcií Ústrednej spravodajskej služby (CIA) na území nemenovaných európskych štátoch sa dostal pod tlak aj bývalý nemecký spolkový minister vnútra za sociálnych demokratov Otto Schily.
Nemecká vláda podľa najnovšieho vydania magazínu Der Spiegel má zoznam viac než 400 preletov a pristátí lietadiel, ktoré údajne využívala CIA. Opozičná strana zelených žiada od Washingtonu "komplexné vysvetlenie". Podľa dnešnej informácií denníka Washington Post USA prostredníctvom svojho veľvyslanca v Berlíne Daniela Coatsa informovali exministra Schilyho o zadržaní Chálida al-Masrího príslušníkmi CIA v máji roku 2004.
Informácia bola "príliš horúca" pre normálne diplomatické kanály. Muža nemeckého občianstva tajne CIA zadržala v Macedónsku na Silvestra roku 2003. Následne ho rovnako tajne prepravili do americkej väznice v povojnovom Afganistane. Po piatich mesiacoch vyšetrovacej väzby ho prepustili, keďže sa preukázalo, že americká tajná služba hľadala úplne iného podozrivého muža z terorizmu a že došlo k zámene mien.
Coats, podľa dôveryhodných zdrojov denníka Washington Post, informoval bývalého nemeckého ministra o tom, že USA omylom zadržali al-Masrího a že ho onedlho prepustia na slobodu. Veľvyslanec zároveň prostredníctvom Schilyho chcel dosiahnuť to, aby sa tieto správy nedostali prostredníctvom nemeckých médií na verejnosť. Spojené štáty americké sa obávali, že potom by sa odhalil tajný program zatýkania podozrivých z terorizmu mimo USA a ich transport cez územia rozličných európskych krajín.
Na tom, aby sa prípad nespravodlivo väzneného muža nedostal na verejnosť a do rúk novinárom, trvala aj vtedajšia bezpečnostná poradkyňa Bieleho domu a súčasná ministerka zahraničných vecí USA Condoleezza Riceová, ktorá v pondelok práve v tieni tajných aktivít CIA na území Nemecka a iných európskych krajín navštívi Berlín.
Vysokí úradníci ministerstva zahraničných vecí sa preto rozhodli prostredníctvom svojho berlínskeho veľvyslanca kontaktovať Schilyho. Podľa bývalého vysokopostaveného amerického úradníka CIA chcela Chálida al-Masrího opätovne dopraviť do Macedónska a prenechať ho jeho osudu. "Neboli by stopy a žiadna letenka. Nič. Nikto by mu neveril," povedal nemenovaný úradník pre americký denník.
Hovorca nemeckej spolkovej vlády sa v sobotu k informáciám o zozname letov CIA, o ktorom informoval Der Spiegel, nevyjadril. Na strane druhej poznamenal, že americké lety ako také nie sú na základe dohôd s NATO ničím nezvyčajným. Dodal, že zoznam pohybu lietadiel neobsahuje cieľ takýchto letov, ani kto ich nariadil.
Obvinenia, že CIA prevádzkovala vo východnej Európe väznice pre zajatcov al-Káidy a väzňov sem prepravovala tajnými letmi - vrhli nový tieň na vzťahy medzi Európou a USA.
Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier nadhodil túto otázku počas svojho utorkového rokovania s Riceovou vo Washingtone. V stredu kancelárka Angela Merkelová na pôde parlamentu vyjadrila presvedčenie, že "americká vláda berie európske obavy vážne a v blízkej budúcnosti vyjasní znepokojivé správy o väzniciach a ilegálnych letoch CIA".
Volker Beck, čelný predstaviteľ opozičných zelených, zdôraznil, že vláda musí počas návštevy Riceovej v Nemecku žiadať komplexné vysvetlenie. "Vláda musí dať jasne najavo, že Nemecko sa ani len nepriamo nezúčastní na činnosti, ktorá odporuje medzinárodnému právu a ľudským právam, a že práva USA ako partnera v aliancii sú v Nemecku spojené s touto podmienkou," dodal Beck.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 07:52