StoryEditor

Britský vojak tvrdí, že námorníkov zajali v iránskych vodách

02.04.2007, 08:08
Autor:
SITASITA

Britský námorný kapitán, ktorého krátku výpoveď v nedeľu odvysielali v iránskej štátnej televízii, na nahrávke tvrdí, že iránske Revolučné gardy zajali skupinu 15 britských vojakov v iránskych, a nie v irackých vodách, ako to tvrdí britská vláda. Rovnako ako ďalší dvaja príslušníci britskej armády, ktorých výpovede Iránci odvysielali už predtým, aj kapitán Chris Air potvrdzuje verziu iránskej strany. Mnoho analytikov upozorňuje, že výpovede britských zajatcov môžu byť vynútené.
Na záberoch, ktoré v nedeľu večer odvysielala iránska štátna televízia al-Alám, stáli dvaja britskí námorníci, najprv jeden a potom druhý, pred mapou Perzského zálivu a ukazovali, kde ich chytili a ako k tomu došlo. Iránska televízia odvysielala nahrávky bez pôvodného zvuku a to, čo vojaci údajne rozprávali na kameru, prerozprával redaktor. Výpovede vojakov však vzápätí aj s originálnym zvukom odvysielala britská spravodajská televízia Sky News.
Chris Air na záberoch ukazuje na mapu Perzského zálivu a hovorí: "Približne o desiatej ráno nás zajali podľa všetkého na tomto mieste, ktoré je podľa súradníc GPS, ktoré nám ukázali, v iránskych výsostných vodách." O 15 britských vojakov sa podľa neho "starajú všetci veľmi dobre". "Starajú sa o nás a dozerajú na to, aby sme mali dostatok jedla. Starajú sa o nás veľmi dobre, za čo im ďakujeme," hovorí britský námorný kapitán.
"Chcel by som povedať Iráncom, že chápem, prečo ich tak rozhneval náš prienik do ich vôd," hovorí neskôr pred tou istou mapou ďalší zo skupiny zajatcov, poručík Felix Carman.
Pätnástich príslušníkov britského námorníctva zajali iránske sily 23. marca vo vodách Perzského zálivu. Veľká Británia tvrdí, že ich zajali v irackých vodách, kde vykonávali bežnú prieskumnú misiu. Británia odvysielanie najnovších záberov zajatých námorníkov ešte v nedeľu večer odsúdila. Podľa stanoviska britského ministerstva zahraničných vecí "je neakceptovateľné, aby boli vysielané takéto zábery".
Irán sa v nedeľu večer v súvislosti so zajatými Britmi oboril na amerického prezidenta Georgea Busha a vyzval ho, aby sa do tejto záležitosti už nemiešal. "Bude lepšie, ak sa americký prezident zdrží neuvážených komentárov, ktorým chýba akákoľvek racionalita," povedal v iránskej štátnej televízii hovorca ministerstva zahraničných vecí Muhammad Alí Husajní. Bush v sobotu vyhlásil, že zo strany Iránu ide o "neodpustiteľné správanie". "Iránčania musia rukojemníkov vydať," povedal americký prezident.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 08:26