StoryEditor

Podľa pozorovateľov nebol súd s Bulharkami spravodlivý

19.12.2006, 14:04
Autor:
SITASITA

Líbyjský súd, ktorý na obnovenom procese potvrdil trest smrti pre päť bulharských zdravotných sestier a palestínskeho lekára obžalovaných z úmyselného nakazenia detí vírusom HIV, neumožnil predloženie dostatočného množstva medicínskych dôkazov. Vyhlásil to Francois Cantier z organizácie Advokáti bez hraníc. Podľa výskumu zverejneného tento mesiac vzorky odobraté infikovaným deťom ukázali, že nakazené boli predtým, ako šestica obžalovaných začala pracovať v nemocnici v líbyjskom meste Benghází. "Potrebujeme vedecký dôkaz. Je to medicínska otázka, nielen právnická," povedal Cantier po vynesení rozsudku.
Francúzsky lekár Luc Montagnier, spoluobjaviteľ vírusu HIV, na prvom procese uviedol, že vírus bol v nemocnici predtým, ako tam v roku 1998 prišli bulharské sestry. Viac dôkazov pre toto tvrdenie sa objavilo 6. decembra, keď časopis Nature zverejnil analýzu vzoriek vírusov HIV a hepatitídy, ktoré boli odobraté od nakazených detí. Bolo však už neskoro na to, aby sa táto analýza predložila súdu. Analýza použila zmeny v genetických informáciách vírusov ako "molekulárne hodiny" a dospela k záveru, že deti boli nakazené dokonca až tri roky predtým, ako obžalované sestry prišli do nemocnice. Zástupca obetí Idriss Lagha odmietol článok z časopisu Nature a povedal, že zdravotníčky infikovali deti "geneticky modifikovaným" vírusom a obvinil ich, že to urobili pre výskum v záujme zahraničných spravodajských služieb.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 20:24