StoryEditor

Novozvolený Kirgizský prezident chce otvoriť otázku americkej leteckej základne

11.07.2005, 18:18
Autor:
TASRTASR

Novozvolený kirgizský prezident Kurmanbek Bakijev dnes vyhlásil, že treba prediskutovať potrebnosť americkej leteckej základne v krajine.
Bakijev sa vyjadril na prvej tlačovej konferencii po tom, čo v nedeľňajších prezidentských voľbách získal drvivú väčšinu hlasov. Jeho vyhlásenie odzrkadľuje nedávno deklarovaný postoj Šanghajskej organizácie pre spoluprácu - Ruskom a Čínou vedenej regionálnej aliancie, súčasťou ktorej je aj Kirgizsko. Šanghajská skupina vyhlásila, že USA by mali stanoviť termín pre stiahnutie svojich základní z Kirgizska a Uzbekistanu.
Obe základne sa boli vytvorené a využívajú sa v súvislosti s aktivitami spojeneckej koalície v rámci boja proti teroru v Afganistane.
"Afganistan mal prezidentské a parlamentné voľby. Situácia sa tam stabilizovala. Takže teraz môžeme začať diskutovať o potrebe prítomnosti amerických vojenských jednotiek. Čas ukáže, kedy a ako sa tak stane," povedal Bakijev.
USA svoju základňu na letisku v Biškeku vytvorili koncom roka 2001 na základe dohody, podľa ktorej môže ktorákoľvek strana zmluvu ukončiť s výpovednou lehotou 180 dní.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 16:50