StoryEditor

Mubarak vyzval na jednotu medzi egyptskými moslimami a kresťanmi

10.01.2005, 06:22

Na jednotu medzi egyptskými moslimami a menšinovými kresťanmi, ktorých vzťahy sa v minulom mesiaci zhoršili v dôsledku viacerých nábožensky motivovaných zrážok, vyzval dnes prezident Egyptu Husní Mubarak.
S cieľom zdôraznenia sťažností kresťanov sa v decembri minulého roku, keď si náboženské nepokoje vyžiadali najmenej jeden ľudský život, najvyšší predstaviteľ koptskej kresťanskej cirkvi Egyptu stiahol do odľahlého kláštora. Svoje symbolické "domáce väzenie" ukončil vplyvný kresťanský duchovný po tom, ako egyptské úrady prisľúbili, že sa budú vážne zaoberať sťažnosťami vyznavačov koptskej viery.
Egyptskí policajti zatkli v decembri minulého roku 34 ľudí, ktorí sa v Káhire dostali do konfliktu s kresťanskými demonštrantmi, protestujúcimi proti násilnému obráteniu manželky koptského kňaza na islamskú vieru. Koptskí kňazi sa často sťažujú na násilnú konverziu kresťanov na islamskú vieru, presadzovanú často aj moslimskými zamestnávateľmi. Okrem toho majú vraj egyptskí kresťania veľké problémy aj s výstavbou nových kostolov.
1 ko

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 18:46