StoryEditor

Európske vlády predĺžili sankcie voči Zimbabwe

19.02.2007, 15:00
Autor:
SITASITA

Vlády Európskej únie v pondelok predĺžili o ďalší rok platnosť sankcií voči Zimbabwe, ktoré sú reakciou na porušovanie ľudských práv režimom prezidenta Roberta Mugabeho. Podľa oficiálnych zdrojov predĺženie jednohlasne schválila Rada ministrov EÚ pre hospodársku súťaž, ktorá zasadala v Bruseli. Sankcie prijaté v roku 2002 obsahujú zákaz vstupu do únie pre približne stovku predstaviteľov zimbabwianskej vlády, ako aj prezidenta Mugabeho. Ďalšími opatreniami sú zákaz predaja zbraní a zmrazenie zimbabwianskeho majetku v európskych bankách. Na základe zvláštneho rozhodnutia tiež únia zastavila väčšinu projektov rozvojovej pomoci.
Zimbabwe minulý týždeň odmietlo účasť na summite afrických lídrov vo Francúzsku, keďže organizátori od krajiny žiadali vyslanie nižšiepostaveného predstaviteľa namiesto Mugabeho. Paríž v roku 2003 pozval Mugabeho na podobný summit, čo vyvolalo kritiku ostatných členov EÚ. Zimbabwianska vláda tvrdí, že únia pri uvalení sankcií podľahla nátlaku Británie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 11:27