StoryEditor

WWF varuje pred následkami topenia ľadovcov v Himalájach

14.03.2005, 07:51

Predstavitelia Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) varujú pred katastrofálnymi následkami topenia ľadovcov v Himalájach.
Zmeny podnebia urýchľujú topenie himalájskych ľadovcov, ktoré už teraz ustupujú za rok o desať až 15 metrov, uvádza sa v dnes zverejnenej správe pre účastníkov konferencie o klimatických zmenách. Podujatie sa uskutoční tento týždeň v Londýne.
Územia v okolí ľadovcov postihnú najprv záplavy, no v dlhodobom horizonte hrozia obdobia sucha. Podľa expertky WWF Jennifer Morganovej povodne postihnú Čínu, Indiu a Nepál. O niekoľko desaťročí sa však situácia zmení, vody bude menej a ľudí v západnej Číne, Nepále a severnej Indii "čakajú veľké ekonomické a ekologické problémy".
Podľa WWF voda z himalájskych ľadovcov odteká do siedmich najväčších ázijských riek, ktorými sú Ganga, Indus, Brahmaputra, Mekong, Thanlwin, Ťian-ce a Žltá rieka. Vďaka tomu majú dostatok vody stámilióny ľudí na indickom subkontinente a v Číne. Keď však hladiny poklesnú, vodné elektrárne nebudú môcť naplno pracovať a bude nedostatok vody na zavlažovanie polí.
WWF upozorňuje, že prvé príznaky sa už prejavujú v Nepále a na severozápade Číny. V Indii sa ľadovec Gangotri skracuje každý rok v priemere o 23 metrov.
12 hy

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 16:04