StoryEditor

Francúzsko varuje pred panikou z vtáčej chrípky

14.10.2005, 14:17
Autor:
TASRTASR

Strach zo svetovej pandémie vtáčej chrípky by sa nemal zbytočne nadsadzovať, tvrdí riaditeľ Medzinárodného epizootického úradu (OIE) v Paríži Bernard Vallat.
Vytvorenie úradu, ktorý vznikol v roku 1924, si vyžiadalo rozšírenie nákazlivých ochorení zvierat po I. svetovej vojne. Jedným zo zakladajúcich členov OIE bola aj Československá republika.
"Nachádzame sa uprostred jednej psychózy. Dohady o vypuknutí pandémie nezodpovedajú vedeckej realite," uviedol Vallat pre francúzsky časopis Les Echos a dodal, že rozličné kmene chrípkových vírusov existovali už storočia.
"Všetky sú schopné mutácie a sú schopné vyvolať aj pandémiu. Potenciálne riziko je tu teda stále prítomné," uviedol Vallat.
Pravdepodobnosť vypuknutia pandémie je však v súčasnosti o niečo vyššia. Výskytu vírusu vtáčej chrípky sa venuje veľmi veľká pozornosť z toho dôvodu, že pôsobí veľmi agresívne na zvieracie druhy. Vallat zdôraznil, že by sa mali vyčleniť finančné prostriedky pre boj proti úhynu zvierat v rozvojových krajinách a zároveň dodal, že OIE a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyčlenia na opatrenia proti súčasným problémom 150 miliónov dolárov.
Aj francúzsky premiér Dominique de Villepin dnes varoval pred vypuknutím paniky vyvolanej vtáčou chrípkou. Zdôraznil, že Európska únia (EÚ) je v pohotovosti a takisto ako v prípade prírodných katastrof má pripravené preventívne plány.
Britský denník The Times sa však vo svojom dnešnom vydaní nevyhol katastrofickým scenárom.
Podľa denníka nie je ťažké vykresliť ďalšie šírenie vírusu vtáčej chrípky podľa hrozného scenára, keďže nie je vylúčené, že sa Európa čoskoro zmení na horúcu zónu biologickej pandémie, podobne ako v roku 1918, keď zabila 40 miliónov ľudí. Na zmiernenie katastrofických predpovedí budúcnosti však dodáva, že vírus sa ešte nevyvinul do podoby, kedy je schopný prenášať sa z človeka na človeka. Aj keby však takúto podobu nezískal, ostane vážnou hrozbou pre veterinárnu medicínu i ekonomiku hlavne v oblasti juhozápadnej Ázie. V tomto prípade by vtáčia chrípka vošla podľa britského denníka do histórie ako "takmer-katastrofa".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 05:09