StoryEditor

Moskva odsúdila stredajší pochod veteránov lotyšskej Waffen-SS v Rige

17.03.2005, 09:22
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie v stredu večer ostro odsúdilo pochod veteránov lotyšskej Waffen-SS, ktorí bojovali po boku nemeckých vojakov proti červenoarmejcom, ulicami lotyšskej metropoly Riga. Zároveň pripomenulo, že podobné akcie už opakovane označilo za "nemorálne a neprijateľné".
Za "osobitne cynické" označuje komuniké rezortu fakt, že (tieto podujatia) sa konajú so súhlasom orgánov, ktoré na prahu 60. výročia víťazstva nad fašizmom hľadajú v európskych metropolách podporu na prehodnotenie výsledkov II. svetovej vojny a norimberského verdiktu nad zločineckou organizáciou SS. Súčasne upozorňuje, že iba veľmi ťažko možno logicky vysvetliť situáciu, v ktorej niekdajší príslušníci SS pochodujú ulicami Rigy, ale proti antifašistom používa tamojšia polícia násilie.
O prekazenie spomínaného pochodu sa v stredu pokúsila skupina prorusky orientovaných aktivistov, niektorí z nich sa odeli do väzenských odevov alebo si pripli na protest žlté hviezdy. Kým z jednej strany sa pri pamätníku slobody ozývalo Lotyšsko patrí Lotyšom, z druhej kričali odporcovia ultranacionalistov Hanba alebo Nacizmus neprejde. Pri následných zrážkach polícia zadržala v centre lotyšského hlavného mesta 35 ľudí.
Lotyšský premiér Aigars Kalvitis informoval, že vládni činitelia sa nezúčastnili na akcii ani na jednej z oboch strán.
Pochody bývalých legionárov sa v Lotyšsku konajú od začiatku 90. rokov. Podľa tohtoročného prieskumu má republika asi 300 bývalých príslušníkov SS a niekoľko tisíc ich žije v USA, Austrálii a Veľkej Británii.
V pobaltskej republike posudzujú rozporuplne úlohu 146.000 Lotyšov, ktorí bojovali na strane Nemecka a 52.000 z nich padlo v bojoch II. svetovej vojny. Ich stúpenci však tvrdia, že nacistická Tretia ríša bola menším zlom ako Stalinov Sovietsky zväz.
Na strane červenoarmejcov bojovalo, mimochodom, ďalších 130.000 Lotyšov, z ktorých položilo životy 36.000.
Nezávislé Lotyšsko okupovala Červená armáda v roku 1940, aby už o rok neskôr prevzali kontrolu nad pobaltskou republikou Nemci. Tí boli nútení ustúpiť z lotyšského teritória v roku 1944, aby sa krajina následne stala na desaťročia súčasťou bývalého ZSSR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 08:29