StoryEditor

Na internete anonym zverejnil listinu údajných maďarských agentov

28.02.2005, 13:12

Anonym, ktorý sa podpísal ako Odborník ´90, zverejnil počas víkendu na bezplatnej internetovej stránke listinu údajných maďarských agentov obsahujúcu 219 mien. Informoval o tom maďarský internetový portál Index.
O listine, ktorej mená sú zoradené do kategórií kultúra, politika, cirkvi a celoštátne a regionálne médiá, informujú dnes všetky maďarské médiá - zoznam však z dôvodu ochrany osobnostných práv žiadne médiá nepublikovali.
V úvode listiny autor tvrdí, že ide o surový zoznam, ktorý pripravil niekdajší premiér Miklós Németh. Pokúsil sa ním ilustrovať dotknutosť osobností verejného života v polovici 90. rokov. Németh odovzdal odovzdal svojmu nástupcovi Jószefovi Antallovi.
Na listine sa okrem politikov Maďarskej socialistickej strany (MSZP) nachádzajú poslanci všetkých ostatných vtedajších parlamentných strán. Najrozsiahlejšie sú však zoznamy cirkevných a mediálnych pracovníkov, medzi ktorými sú viaceré známe osobnosti.
Z mien, ktoré sa stali známymi z iných listín, sa objavil opäť napríklad Péter Molnár Gál - divadelný kritik Népszabadságu, alebo novinár Tamás Forró, o ktorom písal denník Magyar Nemzet, na čo Forró nereagoval. Medzi politikmi MDF figuruje terajší predseda ultranacionalistickej Strany maďarskej spravodlivosti a života (MIÉP) István Csurka, ktorý už v roku 1993 priznal, že v roku 1957 ho prinútili k spolupráci.
Medzi politikmi figuruje meno liberála Gábora Szalayho, ktorý v čase vypuknutia Medgyessyho aféry priznal spoluprácu. V zozname agentov z kultúrneho života sa objavilo meno redaktora vtedajšej populárnej televíznej hudobnej relácie Zenebutik Elöd Juhász, ktorý v súvislosti s ročnou stážou v USA podal "hlásenie z cesty".
Syn zosnulého premiéra Antalla Péter Antall pre denník Népszabadság povedal, že pravdepodobne ide o tú istú listinu, ktorú dostal jeho otec. Zároveň však vyjadril pohoršenie nad tým, že sa listina dostala na verejnosť. Tá spôsobí podľa jeho vyjadrenia iba generačné napätie a duševné tragédie.
Minister vnútra Antallovej vlády Balázs Horváth vyjadril osobné presvedčenie, že aj Némethov zoznam bol už zmanipulovaný, a okrem neho existuje mnoho ďalších listín. V ich obsahu sa podľa neho nachádzajú viaceré prekrytia.
Ombudsman na ochranu osobných údajov Attila Péterfalvi povedal, že v právnom štáte je neprijateľné, aby ktokoľvek bez právneho poverenia zverejnil osobné údaje. Je mimoriadne nešťastné, že sa objavujú na verejnosti listiny, pričom maďarský parlament diskutuje o návrhu zákona o zverejnení listín štátnej bezpečnosti.
Péterfalvi vyzval každého dotknutého, aby formou občianskeho sporu, ale aj trestoprávneho sporu, požadoval na súde zadosťučinenie.
V polovici februára zverejnil maďarský inštitút Political Capital na svojej internetovej stránke zoznam agentov. Listinu 19 dávnejšie známych mien agentov doplnil zoznamom 41 nových mien tých agentov, ktorí sa dobrovoľne k spolupráci priznali, alebo podpísali vyhlásenie o spolupráci a o tom už informovali médiá.
(spravodajca TASR Ladislav Vallach) dem

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 10:03