StoryEditor

Prodi pravdepodobne zostaví novú vládu

23.02.2007, 11:27
Autor:
SITASITA

Vládna kríza v Taliansku pravdepodobne speje ku skorému rozuzleniu. Koaliční partneri premiéra Romana Prodiho mu v piatok prisľúbili podporu pri druhom pokuse o zostavenie vlády. Prodi podal demisiu v stredu, dôvodom boli nezhody s radikálne ľavicovými frakciami jeho vládnej koalície o smerovaní zahraničnej politiky. Prodiho dnes čakajú rozhovory s talianskym prezidentom Giorgiom Napolitanom. Pozorovatelia očakávajú, že Prodi na stretnutí dostane poverenie na zostavenie novej vlády, s ktorou sa bude uchádzať o dôveru parlamentu.
Prodi ešte vo štvrtok večer predstavil dokument o pokračovaní svojej vlády. Vyhlásenie o programe, ku ktorému sa prihlásili všetky strany Prodiho koalície, predpokladá pokračovanie talianskej vojenskej misie v Afganistane. Práve táto otázka spôsobovala v posledných mesiacoch najväčšie napätie vo vzťahoch medzi Prodim a jeho radikálnymi ľavicovými spojencami.
Stredopravá opozícia pod vedením expremiéra Silvia Berlusconiho žiada naďalej vypísanie predčasných parlamentných volieb.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 00:04