StoryEditor

Hamas je ochotný spolupracovať s novozvoleným prezidentom Mahmúdom Abbásom

10.01.2005, 10:45

Radikálne hnutie Hamas je ochotné spolupracovať s novozvoleným palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom, aj keď zároveň vyjadrilo pochybnosti o regulárnosti nedeľňajších volieb.
Militantní islamisti z hnutia Hamas a ich početní stúpenci bojkotovali voľby nástupcu prezidenta Jásira Arafata, ale nepokúšali sa narušiť priebeh dôležitého plebiscitu.
Abbás vyzval pred voľbami lídrov radikálnych opozičných skupín, aby zastavili protiizraelské útoky militantných Palestínčanov a pristúpili na uzavretie dohody o rozdelení moci. Väčšina militantov signalizovala ochotu na zastavenie násilníckych akcií, ale rokovania o rozdelení moci, vrátane eventuálnej účasti Hamasu na práci Organizácie pre oslobodenie Palestíny, zlyhali.
V súvislosti s údajnými nezrovnalosťami pri nedeľňajších voľbách podrobilo vedenie Hamasu kritike predovšetkým rozhodnutie ústrednej volebnej komisie o predĺžení času otvorenia volebných miestností o dve hodiny a umožnenie účasti na plebiscite vopred nezaregistrovaným voličom.
Spomenuté opatrenia boli podľa nemenovaného člena ústrednej volebnej komisie prijaté na nátlak vládnuceho hnutia Fatah, ktoré sa obávalo, že nízka účasť voličov redukuje šance na presvedčivé víťazstvo jeho oficiálnemu kandidátovi Mahmúdovi Abbásovi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 04:37