StoryEditor

Britskí vedci plánujú vytvoriť hydinu odolnú voči vtáčej chrípke

04.11.2005, 08:28
Autor:
TASRTASR

Britskí vedci plánujú vytvoriť geneticky modifikovanú hydinu, ktorá by bola odolná voči všetkým typom vírusu vtáčej chrípky.
V prípade úspechu experimentu by sa znížilo riziko budúcich možných epidémií vtáčej chrípky, ktoré by si vyžiadali likvidáciu vtáctva a mohli by vyústiť aj do pandémie chrípky medzi ľuďmi.
Profesor molekulárnej virológie na univerzite v Cambridgi Laurence Tiley uviedol, že by bolo možné v priebehu šiestich rokov nahradiť všetku hydinu na svete, ktorej počet sa odhaduje asi na 35 miliárd kusov, vtáctvom odolným voči chrípke.
Toto riešenie by nezabránilo súčasnej hrozbe rozšírenia nebezpečného vírusového kmeňa vírusu vtáčej chrípky H5N1, ktorý v Ázii zabil viac ako 60 ľudí, mohlo by však pomôcť predísť pandémii v budúcnosti.
Tiley dodal, že napriek silným protestom voči používaniu geneticky motivovanej hydiny ako potravinovej zložky, by experiment mohol mať úspech.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 01:18