StoryEditor

Posádka ISS sa sťažuje na striktný zákaz alkoholu

28.04.2005, 11:36
Autor:
TASRTASR

V poradí desiata posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) sa po svojom šesťmesačnom pobyte vo vesmíre posťažovala na striktný zákaz konzumácie alkoholu na palube.
"Päťdesiat gramov alkoholu, tak ako dostávajú americkí námorníci v ponorkách na deň počas dlhších plavieb, by urobilo našu prácu komfortnejšou," povedal v stredu v Koroľove pri Moskve palubný inžinier Saližan Šaripov. Takáto dávka zodpovedá asi dvom malým pohárom vína. Ako ďalej povedal ruský kozmonaut a potvrdil aj americký astronaut Leroy Chiao, ISS by nemohla byť rozširovaná bez amerických letov, ale fungovala by napriek tomu normálne. Palubný systém je neporušený a na palube bol dostatok pitnej vody a potravín.
Medzi astronautmi podľa ich slov neboli žiadne jazykové problémy. "Ja som sa učil po rusky a Šaripov po anglicky," prezradil okrem iného veliteľ Chiao. Niekedy sa dokonca rozprávali po čínsky, či dokonca dorozumievali sa uzbečtinou.
V poradí desiata posádka vesmírneho výskumného laboratória na obežnej dráhe spolu s talianskym astronautom Robertom Vittorim pristála v noci na pondelok v kazašskej stepi, západne od kazašskej metropoly Astana. Vittori strávil na ISS desať dní, počas ktorých robil vo vesmíre plánované vedecké experimenty. Na ISS prišiel spolu so zásobami, novým materiálom a novou dvojčlennou posádkou - Rusom Sergejom Krikaľovom a Američanom Johnom Phillipsom, ktorí strávia na ISS nasledujúceho pol roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 12:02