StoryEditor

Pchjongjang predložil sériu vážnych požiadaviek

18.12.2006, 10:10
Autor:
SITASITA

Severná Kórea v pondelok na obnovených šesťstranných rokovaniach v Pekingu o jej jadrovom programe načrtla sériu vážnych požiadaviek. Severná Kórea predložila maximum požiadaviek, povedal juhokórejský predstaviteľ, ktorý si neželal zverejniť svoje meno. Predstavitelia Pchjongjangu sa s delegáciou USA stretnú v priebehu pondelka. Krátko predtým vyhlásili , že Spojené štáty musia prestať so svojou "nepriateľskou" politikou voči severokórejskému komunistickému režimu.
"Zdá sa, že Severná Kórea v zásade hovorí, že nemôže zrušiť svoj jadrový program, kým sa USA nevzdajú toho, čo je podľa nej nepriateľskou politikou," povedal juhokórejský predstaviteľ. KĽDR vyhlásila, že jej je jedno, či ju iné štáty uznajú za jadrový štát a že je spokojná s tým, že má jadrové zbrane, dodal juhokórejský predstaviteľ.
Rokovania, na ktorých sa zúčastňujú Severná a Južná Kórea, USA, Čína, Japonsko a Rusko, sa obnovili po prestávke trvajúcej trinásť mesiacov. Ide o prvé vyjednávania potom, čo Pchjongjang pred dvoma mesiacmi uskutočnil svoju prvú jadrovú skúšku. Doteraz rokovania KĽDR bojkotovala v reakcii na uvalenie ekonomických sankcií na režim v Pchjongjangu zo strany Spojených štátov. Tieto sankcie USA odôvodnili najmä tým, že severokórejská vláda údajne perie špinavé peniaze.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 00:51