StoryEditor

Považská Bystrica: Mesto v tieni tiesňavy

09.06.2005, 00:00
Považská Bystrica, ktorá leží v strednej časti rieky Váh otvára počas tohto víkendu svoje brány. Symbolickým gestom chce privítať v uliciach leto i návštevníkov.

Okresné mesto sa môže pochváliť veľmi dobrou polohou. Z jednej strany ho obklopuje pohorie Javorníky s kopcami a doliny vhodnými na nenáročnú turistiku či cykloturistiku, z druhej strany Strážovské a Súľovské vrchy typické skalnatými útvarmi a prevismi, vyhľadávanými najmä horolezcami. Väčšina návštevníkov, medzi ktorými prevažujú najmä rodiny s deťmi a záujemcovia o aktívny oddych, prichádza do tohto regiónu nie za historickými či architektonickými zaujímavosťami v meste, ako kvôli malebnej prírode, skalným previsom, zalesneným kopcom, úzkym kaňonom či panoramatickým výhľadom v bezprostrednom okolí.
Ústup panelákom. Nie, že by pri nadeľovaní zaujímavých budov či vzácnych pamiatok v minulosti mesto prišlo skrátka, jeho predstavitelia však boli pri obhajovaní ich opodstatnenia v druhej polovici minulého storočia zrejme menej priebojní ako zástupcovia iných miest. O historické centrum mesto prišlo v čase budovania a rozširovania výroby Považských strojární, počas významného hospodárskeho rastu mesta. Začiatok úplnej asanácie mestského centra sa datuje do roku 1966. V tomto meste s viac ako 40 tisícmi obyvateľmi sa teda nemôžete poprechádzať po historickom námestí, ktoré kedysi mestu nechýbalo. Považská Bystrica sa síce môže pochváliť pomerne veľkým centrom, to však charakterizujú zväčša hranaté budovy, v ktorých sídlia banky, obchody a úrady. Na námestí pred Mestským úradom v Považskej Bystrici si môžete oddýchnuť pri fontáne, alebo pešo zájsť až ku kinu Mier, pred ktorým sa za priaznivého počasia konajú kultúrne podujatia. Pozitívom tohto pomerne mladého mesta je, že takmer všetky voľné plochy v okolí budov, ktorých architektúra dnes nikoho neohúri, premenili na úhľadné parky, alebo aspoň pešie zóny plné lavičiek. Zelene si možno o trochu viac ako v iných mestách užijú aj obyvatelia tunajších sídlisk.
Skromné spomienky. Dávnejšiu históriu v meste pripomína len niekoľko stavieb, ktoré by ste počas návštevy Považia nemali vynechať. Málo sakrálnych pamiatok sa môže "popýšiť" dvoma vežami, z ktorých každá reprezentuje iný stavebný štýl, tunajší rímskokatolícky kostol Navštívenia Panny Márie však áno. Pôvodne bol jednoloďový a postavený v gotickom slohu, neskôr sa dočkal renesančnej úpravy. Počas prestavby v roku 1940 k nemu pribudla moderná veža a o rok neskôr bol znovu vysvätený.
Za druhou cirkevnou stavbou - Kaplnkou sv. Heleny, vybudovanou v 18. storočí, sa už musíte z centra mesta vybrať na sídlisko Rozkvet.
V samotnom srdci mesta je však najstaršou budovou Považská knižnica, ktorá bola postavená v roku 1900 a v minulosti ju obývala bryndziarska rodina Milochovcov. Dnes pohľad na siluetu budovy, ktorá od roku 2000 figuruje v zozname národných kultúrnych pamiatok, narúšajú paneláky postavené tesne za ňou.
Múzeá mimo mesta. Aj keď sa tento región môže pochváliť svojimi dejinami, ktoré pripomínajú mnohé archeologické nálezy, či dodnes živými ľudovými tradíciami, trošku problematické je to s ich priblížením návštevníkom mesta. Považská Bystrica nemá múzeum. Kaštieľ v neďalekej obci Orlové, v ktorom donedávna sídlilo vlastivedné múzeum, je momentálne v rukách súkromného vlastníka a jeho činnosť je pozastavená. V budúcnosti by sa zbierkový fond mal presťahovať do múzea v zrenovovanom kaštieli v Jasenici v Papradnianskej doline. V obci Považská Teplá, ktorou sa prechádza do Manínskej tiesňavy sídli súkromné múzeum archeológie, numizmatiky a ľudových predmetov, ktoré zahŕňa pozoruhodné zbierky od dávnej histórie až po súčasnosť. O niečo ďalej od Považskej Bystrice ležia Lednické Rovne, zaujímavé najmä tradíciou sklárskej výroby a Slovenským sklárskym múzeom.
Perla Považia Len veľmi málo návštevníkov, ktorí pricestujú na horné Považie a nenavštívia Manínsku tiesňavu, najužší kaňon na Slovensku, ktorým prechádza štátna cesta. Len približne šesť kilometrov od Považskej Bystrice je vzdialený tento pozoruhodný prielom, ktorý vznikol zarezaním sa Manínskeho potoka a následným rozdelením Manínskeho bradla na dve časti - Veľký a Malý Manín. Bralá, preťaté úzkou cestičkou môžete obdivovať spoza skiel vozidla, viac si však ich majestátnosť i pôsobivé ticho celej lokality, ktoré narúša len zurčanie potoka, vychutnáte, ak auto necháte odstavené na parkovisku pri autokempingu a do tiesňavy vstúpite pešo. Nie nadarmo sa dolina Manínskeho potoka zvykne nazývať aj perlou Považia. Aj vďaka vlhkej mikroklíme môžete v malej nadmorskej výške obdivovať skalné bralá obdarené machom či dokonca stromami, alebo útesy viac či menej sa primkýnajúce k ceste. Na skalnom povrchu či prudkých zrázoch môžete aj koncom jari naraziť na pomerne hrubú vrstvu snehu.
Slovenské skalné naj. Zážitok z cesty si ešte znásobíte, ak budete pokračovať ďalej, či už po vyasfaltovanej ceste, alebo po červenej turistickej značke. O niekoľko kilometrov ďalej, za obcou Záskalie, totiž leží Kostelecká tiesňava, asi 500 metrov dlhá skalná úžina s najväčším skalným previsom na Slovensku. Za touto skalnou raritou sa dostanete do obce Kostelec, ktorú svojim učiteľským pôsobením preslávil Peter Jilemnický, nad ňou sa vypína ďalší zo skalných útvarov nazvaný Bosmany. Pešo po červenej značke, alebo na bicykli po cyklotrase za najbližšou obcou Vrchteplá, ktorá je najvyššie položenou obcou v regióne môžete pokračovať až k ruinám Súľovského hradu a k najrozsiahlejšiemu slovenskému skalnému mestu - k Súľovským skalám, Skaly, ktoré príroda pretvorila do podoby brán, ihlíc, homolí či iných prazvláštnych útvarov vyhľadávajú najmä horolezci a cykloturisti ich označujú za Slovenské dolomity.
Tipy na leto. Práve blízkosť prírody, do ktorej na mnohých miestach nie sú viditeľné zásahy človeka, robí z okolia Považskej Bystrice ideálne miesto pre dovolenku. Sú tu veľmi dobré podmienky pre rybolov, paraglajding, vodné športy, turistiku i cykloturistiku, bicykel si pritom na dovolenku nemusíte nosiť, pretože väčšina lepších ubytovacích zariadení v regióne dokáže ich požičanie zabezpečiť. Ak uprednostňujete obdivovanie krás prírody z chrbta koňa, mali by ste sa vybrať na farmu v Papradne, kde chovajú kone a majú aj jazdecký oddiel. V obci Domaniža je strelnica a priamo v Považskej Bystrici letné kúpalisko i mestská plaváreň. Obdivovatelia zlaňovania skál pred cestou do terénu skúšajú svoju výdrž i odolnosť na najväčšej cvičnej horolezeckej stene v centre Hypernova. V minulosti boli Považská Bystrica a jej okolie známe najmä priaznivcom motokrosu, pretože sa v neďalekej obci Sverepec konali majstrovstvá sveta. Momentálne však tento areál nefunguje, pretože sa tu buduje diaľnica, napriek tomu sa tradícia jazdy na dvoch kolesách v regióne zachovala. V Manínskej tiesňave majú vždy na prelome mája a júna zraz čitatelia časopisu Svet motocyklov, vlani v septembri sa tu konali Majstrovstvá sveta triedy ENDURO a tento rok v septembri bude Považská Bystrica dejiskom medzinárodnej šesťdňovej motocyklovej súťaže.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cesty-po-slovensku, menuAlias = cesty-po-slovensku, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 01:56