StoryEditor

Murdoch sťahuje impérium do USA

27.10.2004, 00:00

Akcionári News Corp. schválili plán Ruperta Murdocha presťahovať jeho mediálnu spoločnosť z Austrálie do Spojených štátov, čím chcú uľahčiť získavanie kapitálu na svoju expanziu a zaradiť sa do širšieho indexu americkej burzy cenných papierov Standard & Poor's 500. Akcie spoločnosti reagovali na túto správu rastom.
Viac ako 96 percent akcionárov schválilo presun, povedal Rupert Murdoch pred akcionármi v austrálskom Adelaide, kde s novinami zdedenými po otcovi svoje mediálne impérium v roku 1952 zakladal. "Náš presun do USA bude znamenať väčší dopyt po našich akciách a získame prístup na najväčší kapitálový trh," uviedol 73-ročný Murdoch. Predpokladá sa, že akcie piatej najväčšej mediálnej spoločnosti sveta prilákajú najmä investorov, ktorí nemôžu vlastniť podniky sídliace mimo územia Spojených štátov. V USA, kde News Corp. vlastní televíznu sieť Fox a denník New York Post, dosiahla spoločnosť vo fiškálnom roku 2004 až 85 percent príjmov, v Austrálii je to iba 10 percent.
Akcie spoločnosti vzrástli včera ku koncu obchodovania v Sydney o 32 centov, alebo 3,1 %. Zobchodovaných bolo viac ako 18,7 milióna akcií, čo je trojnásobok priemeru za posledných šesť mesiacov. Trhová hodnota News Corp. sa tak zvýšila o 2,5 mld. austrálskych dolárov. Od 6. apríla, keď bol plán sťahovania oznámený, do pondelka, však akcie klesli o 14 percent. Austrálski investori ich predávali najmä z dôvodu, že účastiny News Corp. budú vyradené z národného indexu S & P/ASX 200. Pravidlá Standard & Poor's nedovoľujú akciám jednej firmy byť súčasťou indexov v dvoch rôznych krajinách. Prioritné akcie News Corp., ktoré sa s najväčšou pravdepodobnosťou stanú súčasťou S & P 500, si včera polepšili až o 4,7 percenta. Za spomínané obdobie od oznámenia plánu si pohoršili o 7,7 percenta. Obchodovanie na americkej burze začne News Corp. 12. novembra, jeho akcie budú naďalej obchodované na austrálskej aj londýnskej burze.
"Predpoveď rastu operačného zisku spoločnosti je dosiahnuteľná a môžeme očakávať nárast dividend v najbližších dvoch rokoch," uviedol Murdoch. "Realita je dnes taká, že 75 percent zisku a obratu má pôvod v Spojených štátoch a väčšina budúceho zisku tiež prichádza odtiaľ," komentuje ďalej Murdoch situáciu vo svojej spoločnosti.
Murdoch vybudoval z News Corp. globálne mediálne impérium s aktívami v hodnote 51 miliárd. Jeho súčasťou sú firmy ako filmové štúdio 20th Century Fox, Sky Italia, ázijská Star TV, množstvo novín vrátane Times of London a Sun a vydavateľstvo HarperCollins.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 19:40