StoryEditor

Krátke správy

29.05.2003, 00:00

Podľa O. Issinga, ekonóma ECB, sa nedá vylúčiť, že v Nemecku sa začne znižovať inflačný index a ekonomika krajiny sa dostane do deflácie. Rast sily eura oproti doláru nie je pre Issinga dôvodom na znepokojenie, je prirodzeným dôsledkom predchádzajúceho nízkeho kurzu. V predpovediach medzinárodných organizácií sa hovorí o oslabení inflačných tlakov - ako dôsledku silnejúceho kurzu eura - , ale nie o deflácii. Silné euro podľa Issinga zmenšuje manévrovací priestor pre menovú politiku ECB. (hn/al)

Juhokórejská vláda zverejnila návrh podporiť slabnúci rast domácej ekonomiky dodatočnou rozpočtovou injekciou v objeme asi 3,34 mld. USD. Injekcia by mala obnoviť silu hospodárstva krajiny, ktorá trpí poklesom domácich výdavkov, obavami z jadrového vyzbrojovania severného suseda a problémami firiem. Finančná podpora vlády sa stala aktuálnou najmä po znížení odhadu rastu HDP z 5,7 na 4,1 % centrálnou bankou. (Reuters)

Rada pre menovú politiku poľskej centrálnej banky včera znížila základnú úrokovú sadzbu na 5,50 %. Dôvodom je aj pokles miery inflácie na nové minimum 0,3 % a slabý rast ekonomiky. Podľa premiéra Millera sú sadzby vzhľadom na úroveň inflácie stále vysoké - ich reálna hodnota je nad piatimi percentami. Centrálna banka však nemieni meniť svoju menovú politiku - zostane aj naďalej neutrálna. (Reuters)


Tempo rastu peňažnej zásoby M3 v Európskej hospodárskej a menovej únii sa v apríli dostalo na rekordnú úroveň, keď vystúpilo na 8,7 % z marcových 7,9 %. Rast zrýchlil aj trojmesačný kĺzavý priemer na 8,2 z predchádzajúcich 7,7 % a je vysoko nad cieľom ECB 4,5 %. Rast objemu všetkých úverov sa medziročne zvýšil na 4,7 % (v marci 4,1 %), pre súkromný sektor vzrástol o 5 %, keď v marci bol 4,7 %. (Reuters)

Podľa H. Köhlera, výkonného riaditeľa MMF, vlády a centrálne banky najvýznamnejších krajín sveta budú musieť v istom okamihu zastaviť rapídne oslabovanie sa amerického dolára oproti euru. Prudké posilňovanie sa eura oproti doláru prispieva k znižovaniu inflácie v eurozóne a zvyšuje pravdepodobnosť redukcie európskych úrokových sadzieb ECB. Navyše, čoraz viac oficiálnych predstaviteľov apeluje na ECB, aby tak urobila už 5. júna. (hn/al)

Juhokórejská Samsung General Chemicals Co. Ltd. podpísala konečný kontrakt s ropnou spoločnosťou TotalFinaElf v hodnote 1,55 mld. USD, ktorým obe firmy vytvoria spoločný petrochemický podnik. Obchod, ktorý je jednou z najväčších zahraničných investícií v Južnej Kórei v posledných rokoch, posilní pozíciu TotalFinaElf na rýchlo rastúcom ázijskom petrochemickom trhu. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 04:41