StoryEditor

NBS nevytrhla dlhopisy z dovolenkovej nálady

08.09.2004, 00:00
Korunové fondy, ktoré vykazujú v dlhodobom období najvyššiu stabilitu výnosov, sa v súčasnosti z hľadiska prírastkov nachádzajú na mŕtvom bode. Národná banka Slovenska v uplynulom týždni podľa očakávania nepristúpila k zníženiu kľúčových úrokových sadzieb z úrovne 4,5 percenta, čím dala podľa analytikov najavo, že je so súčasným stavom výmenného kurzu a ekonomiky spokojná.
Korunové fondy, ktoré vykazujú v dlhodobom období najvyššiu stabilitu výnosov, sa v súčasnosti z hľadiska prírastkov nachádzajú na mŕtvom bode. Národná banka Slovenska v uplynulom týždni podľa očakávania nepristúpila k zníženiu kľúčových úrokových sadzieb z úrovne 4,5 percenta, čím dala podľa analytikov najavo, že je so súčasným stavom výmenného kurzu a ekonomiky spokojná. Index SDX štátny podľa analytika Investičnej a Dôchodkovej Vladimíra Ravingera skončil na rovnakej úrovni ako pred týždňom. Výnosová krivka štátnych dlhopisov sa posunula o niekoľko bázických bodov vyššie prakticky po celej dĺžke.
"Dopyt po korunových aktívach v uplynulých rokoch pravidelne silnel vždy, keď sa začalo hovoriť o znižovaní úrokových sadzieb. Vysoké, pri dlhopisových fondoch až dvojciferné, zisky dosiahnuté v roku 2002 sa ani v roku 2004 nebudú opakovať, pretože s nižšími sadzbami prichádzajú zákonite investície s nižším výnosom. Pri súčasnom tempe rastu to pri peňažných aj dlhopisových fondoch skôr vyzerá v priemere na zhodnotenie päť až sedem, čo je zhruba úroveň roka 2003," analyzuje Ravinger.
V uplynulom týždni sa podľa neho polovica dlhopisových korunových fondov oslabila a väčšina z nich skončila v červených číslach aj v mesačnom porovnaní. Peňažné fondy však vykazujú záporné výkonnosti veľmi zriedka, a aj tentoraz zaznamenal pokles iba jeden fond. Ostatné si polepšili približne o päť stotín percenta. "Trochu podpory pre zhodnotenie korunových fondov by mohli priniesť záverečné mesiace roka, kedy sa budú fondy porovnávať s nižším základom z konca roku 2003 a tiež prípadná ochota centrálnej banky pokračovať v uvoľňovaní menovej politiky," dodáva Ravinger.
Pravdepodobnosť ďalšej redukcie kľúčových sadzieb zo strany centrálnej banky sa v súčasnosti podľa portfóliového manažéra Tatra Asset Managementu Mareka Prokopca výrazne znižuje pre absenciu tlakov na posilňovanie slovenskej meny. Peňažný trh tak už niekoľko týždňov postupne upúšťa od očakávania skorej úpravy úrokov.
Jedinou dôležitejšou udalosťou v uplynulom týždni na dlhopisovom trhu podľa neho bola aukcia trojročných štátnych dlhopisov s nulovým kupónom. "Maximálny výnos, ktorý bude štát platiť investorom, nepresiahol 4,3 percenta. Keďže výnos bol v súlade s očakávaniami, aukcia nemala takmer žiadny vplyv na sekundárny trh dlhopisov. Obchodovanie bolo naďalej veľmi málo likvidné. K istému oživeniu by mohlo dôjsť začiatkom nového mesiaca, keď sa pre mnohých investorov končí dovolenkové obdobie," predpokladá Prokopec.
Uplynulý týždeň sa v USA opäť niesol v znamení výrazného prepadu dolára oproti euru. Z pondelkových 1,2080 sa euro posilnilo až na 1,2215 USD/EUR. Dôvodom oslabenia americkej meny boli podľa Romana Gudernu, portfóliového manažéra Asset Managementu Slovenskej sporiteľne, zverejnené makroekonomické dáta. "Index priemyslovej aktivity PMI z Chicaga zaznamenal pokles z júlových 64,7 bodu na 57,30 bodu, pričom očakávania trhu boli okolo úrovne 60,0 bodov. Podobným sklamaním bol aj index americkej spotrebiteľskej dôvery, ktorý sa oslabil z júlových 105,7 na 98,20 bodu, zatiaľ čo analytici predpokladali pokles na hodnotu okolo 103 bodov. Počet novožiadateľov o podporu v nezamestnanosti v USA stúpol na 362-tisíc, pričom očakávania hovorili len o 340-tisícom náraste," spresňuje Guderna.
Okamžité sklamanie na akciových trhoch podľa portfóliového manažéra VÚB Asset Managementu Juraja Švača hneď využili dlhopisové tituly. Ceny benchmarkových dlhopisov v eurozóne a USA sa priblížili k svojim päťmesačným maximám. Pozíciu si však dlho neudržali. "Pokles cien európskych dlhopisov, resp. nárast ich výnosov, nasledoval po komentári prezidenta Európskej centrálnej banky J. C. Tricheta, ktorý zvýšil odhad rastu ekonomiky v eurozóne na 1,90 percenta v tomto roku z pôvodných 1,70 percenta. Rovnako ECB upravila aj júnové odhady o tohtoročnej inflácii z 2,10 na 2,20 percenta. Výber ziskov zastihol aj americké vládne treasuries, keď americká ekonomika dokázala vytvoriť v auguste až 144-tisíc nových pracovných miest," dodáva Švač. Po zverejnení reportu sa v piatok dočkal obratu aj dolár, ktorý sa posilnil na 1,2060 USD/EUR.

Najvýkonnejšie fondy k 3.9.2004 - ročná výkonnosť v SKK Najmenej výkonné fondy k 3.9.2004 - ročná výkonnosť v SKK
Názov fondu Denominačná mena podielu Ročná výkonnosť v SKK (%) Názov fondu Denominačná mena podielu Ročná výkonnosť v SKK (%)
Fondy peňažného trhu     Fondy peňažného trhu    
VÚBAM - Peňažný korunový fond SKK 5,12 Pioneer Funds - U.S. Dollar Short-Term USD -14,42
TAM - Korunový peňažný SKK 5,05 KBC - Multi Cash USD USD -14,18
KBC - Multi Cash CSOB SKK SKK 4,89 CI - Dollar Cash (plne rastový) USD -13,64
Dlhopisové fondy     Dlhopisové fondy    
IaD - 1. PF Slnko (dlhopisový) SKK 7,42 VB - Dollar-Rent USD -15,24
CI - Global Bond (výnosový) EUR 5,97 CI - Dollar Bond (výnosový) USD -14,81
TAM - Fond korporátnych dlhopisov SKK 5,67 WIOF - USD International Bond USD -13,17
Akciové fondy     Akciové fondy    
KBC - Equity Fund Flanders EUR 29,43 Pioneer Funds GLOBAL TECHNOLOGY USD -25,40
KBC - Equity Fund Belgium EUR 25,45 KBC - Equity Fund Technology USD -20,52
KBC - Equity Fund Growth by Innovation EUR 18,63 KBC - Equity Fund Technology Top 20 USD -20,35
Zmiešané fondy     Zmiešané fondy    
PP - Reštitučný o.p.f SKK 6,61 WIOF - American Portfolio USD -14,46
IaD - Optimal (zmiešaný) SKK 6,27 Pioneer Funds - PIONEERMIX 5 EUR -4,25
PP - Bonus SKK 2,43 VB - Inter-Invest EUR -3,62
Fondy fondov     Fondy fondov    
KBC - Master Fund Optimum EUR 0,78 VB - Modern-Times EUR -12,92
KBC - Master Fund Dynamic EUR 0,31 American Selection EUR -11,30
World Selection EUR 0,03 VB - Quartett-Wachstum EUR -5,90
Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a. s.

 

Priemerné týždenné zhodnotenie skupín fondov (v SKK, k 3. septembru 2004)
Korunové peňažné fondy

0,04%

Peňažné fondy v cudzej mene

– 0,51 %

Korunové dlhopisové fondy

– 0,03 %

Euro dlhopisové fondy

– 0,09 %

Dolárové dlhopisové fondy

– 0,78 %

Euro akciové fondy

0,61%

Americké akciové fondy

– 0,19 %

Globálne akciové fondy

0,04%

Technologické akciové fondy

– 1,69 %

Zmiešané fondy

0,07%

Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 06:01