StoryEditor

Záujem o banky v regióne neutícha

12.05.2005, 00:00

Najväčšou bankovou skupinou v krajinách strednej a východnej Európy bola ku koncu minulého roka HVB Group. Celkové aktíva bankovej skupiny v regióne k ultimu vlaňajška dosiahli 35,5 miliardy eur. Na Slovensku je skupina prítomná prostredníctvom HVB Bank Slovakia.
Pre zahraničné bankové skupiny, ktoré už pôsobia na trhu strednej a východnej Európy, je tento trh atraktívny pre jeho rast a ďalšiu očakávanú expanziu, najmä v úverových produktoch. Aj napriek poklesu marží z dôvodu buď veľkej konkurencie, alebo poklesu úrokových sadzieb, banky v regióne dosahujú lepšie výsledky ako banky v domácich krajinách. "Napríklad vlani dosiahla návratnosť vlastného kapitálu v Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), ktorá je v rámci skupiny HVB zodpovedná za región strednej a výhodnej Európy, 13 percent. Do roku 2006 by sa mala ziskovosť skupiny zvýšiť pri tomto ukazovateli na 25 percent," povedala členka Predstavenstva BA-CA Regina Prehofer. Práve vďaka rastu v regióne sa banky snažia o ďalšie akvizície v zahraničí. BA-CA chce do budúceho roka zvýšiť počet klientov zo 4,5 na 5 miliónov aj vďaka rastu pobočkovej siete, ale tiež alternatívnych predajných kanálov. Expanzia sa týka tak krajín V4, ako aj Rumunska, Bulharska a Srbska.
O 2,2 miliardy eur menej aktív má skupina Die Erste, ktorá je stopercentným vlastníkom najväčšej slovenskej banky Slovenskej sporiteľne. Materská spoločnosť vyjadrila spokojnosť s výsledkami SLSP. "Celkovo sa SLSP podieľa zhruba 13 percentami na čistom zisku skupiny Erste Bank za prvý kvartál roku 2005," uviedla pre HN Hana Cygonkova z Erste Bank, ktorá sa v súčasnosti zúčastňuje na privatizácii Novosadskej banky v Srbsku. Rovnako má Erste záujem aj o CEC, banku, ktorá má najväčší počet pobočiek v Rumunsku s bilančnou sumou 1,4 miliardy eur. O túto banku sa však zaujímajú všetky známe banky. Za prvé tri mesiace roka sa podarilo skupine Erste zvýšiť aktíva na 35,2 miliardy eur hlavne vďaka Českej a Slovenskej sporiteľni.
S vlastným kapitálom vo výške 31,1 miliardy eur sa na treťom mieste umiestnila KBC. Tá operuje na Slovensku prostredníctvom pobočky ČSOB. KBC je prítomná v krajinách Vyšehradskej štvorky a na Slovensku.
Spolu v šiestich krajinách má svoje dcérske banky UniCredit Group, pričom celkové aktíva skupiny v regióne tvoria 30,1 miliardy eur. Na Slovensku má skupina svoje zastúpenie prostredníctvom UniBanky.
V prvej päťke sa umiestnila Raiffeisen, ktorá pôsobí v šestnástich krajinách s aktívami 28,9 miliardy korún. Na Slovensku je majoritným vlastníkom Tatra banky "Máme záujem o zvýšenie hustoty našich predajných miest na už existujúcich trhoch, ale zároveň plánujeme rozširovať aj produktové portfólio. Zároveň však máme záujem expandovať aj na trhy, kde ešte nie sme prítomní, alebo len v menšej miere," uviedol predseda Predstavenstva Raiffeisen International Bank-Holding AG, Herbert Stepic. Podľa neho chce Raiffeisen zvýšiť pozornosť na Kazachstan, kde má akcie v jednej lokálnej banke. Rovnako môže byť zaujímavé Macedónsko a Moldavsko v strednodobom horizonte.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 18:36