StoryEditor

Stagnácia na amerických burzách

13.03.2005, 23:00
V minulom týždni sa vplyvom niekoľko okolností na Wall Street akciovým trhom nedarilo. Nepokračoval tak trend, keď hlavné indexy dosiahli 3,5 ročné maximá. Burzy ovplyvňovali hlavne nárast cien ropy a obavy z objavujúcich sa inflačných tlakov.

V minulom týždni sa vplyvom niekoľkých okolností na Wall Street akciovým trhom nedarilo. Nepokračoval tak trend, keď hlavné indexy dosiahli 3,5-ročné maximá. Burzy ovplyvňovali hlavne nárast cien ropy a obavy z objavujúcich sa inflačných tlakov.
V nadväznosti na tieto skutočnosti hralo na trhu úlohu pokračovanie rastu úrokových sadzieb v USA a sprievodný komentár, ktorý mala Federálna komisia pre operácie na voľnom trhu. Tá rozhoduje o menovej politike Federálneho rezervného systému. To všetko viedlo k určitému čiastočnému ústupu dôvery investorov vo vzťahu k výhľadu americkej ekonomiky aj v súvislosti so súčasným kurzovým vývojom amerického dolára. Index Dow Jones Industrial Average je na úrovni 10 774,36 bodu, čo znamená aj minulý týždeň oslabenie o 1,5 percenta.
Medzi klesajúce akcie sa zaradili AIG, Intel, Hewlett-Packard. Na druhej strane sa posilnili akcie spoločností Honeywell, ExxonMobil a Alcoa. Technologicky barometer index Nasdaq Composite má hodnotu 2041,60 bodu a v priebehu týždňa tak klesol o 1,4 percenta, prevažne v dôsledku zníženia hodnoty polovodičových titulov. Práve v uplynulom týždni mal tento index päťročné výročie svojho historického maxima, ktoré dosiahol v roku 2000. Vtedy, v období internetového rozmachu, bol na hodnote 5 132 bodov. Širší index Standard and Poor´s 500 sa zastavil na 1 200,08 bodu a jeho výkonnosť za týždeň klesla o 1,8 percenta. Sektorovo vyjadrené, do kategórie slabších patrili výrobcovia polovodičov, aerolínie a technologické spoločnosti. Darilo sa ropným firmám a službám spojeným so spracovaním ropy.
Zobchodované objemy sa celý týždeň pohybovali na dobrých a štandardných hodnotách, konkrétne v piatok to bolo na NYSE 1,4 miliardy akcií a na Nasdaq to bolo 1,7 miliardy akcií. Z podnikových správ sa na trhu objavila informácia o zvýšení ratingu firiem Kmart a Sears Roebuck na rating "kúp" od brokera UBS. Tieto dve firmy sú partnermi vzájomnej fúzie. V budúcom týždni sa dvakrát na scéne objaví predseda Fedu Alan Greenspan, ktorý má v utorok vystúpiť v americkom senáte na tému reformy sociálneho zabezpečenia.
Samozrejme, že hlavná pozornosť bude opäť venovaná vývoju cien ropy a vývoju kurzov oproti doláru. Európske trhy sa snažili zachovať si a udržať sa na dosiahnutých hodnotách. Do určitej miery sa im darilo lepšie ako americkým trhom. Hlavný nemecký index DAX 30 sa nachádza na hodnote 4 360,49 bodu a súhrnný európsky index DJ Euro STOXX 50 je na 3 060,36 bodu. V priebehu týždňa opäť Európska centrálna banka ponechala úrokové sadzby na EUR bez zmeny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 13:09