StoryEditor

Transnacionálne korporácie v ekonomike

13.03.2005, 23:00

Transnacionálne korporácie (TNK) sú jednou z hybných síl internacionalizácie medzinárodnej výroby, liberalizácie medzinárodného obchodu a v konečnom dôsledku i globalizácie. Objem predaja zahraničných afilácií TNK prevyšuje celkovú hodnotu svetového exportu. V roku 2002 pôsobilo vo svete takmer 64-tisíc materských spoločností a 870-tisíc zahraničných afilácií, ktoré spolu zamestnávali v zahraničí viac ako 53 miliónov ľudí. Najväčšie TNK ročne vyprodukujú pridanú hodnotu vyššiu ako je HDP mnohých krajín.
To je len niekoľko myšlienok a faktov z monografie doc. Ing. Beáty Šakovej, PhD. Transnacionálne korporácie vo svetovej ekonomike, ktorá vyšla koncom minulého roka vo vydavateľstve Ekonóm. Autorka pôsobí na Katedre medzinárodného obchodu na Obchodnej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave a vo svojej pedagogickej i vedeckej činnosti sa zameriava na problematiku medzinárodného obchodu, transnacionálnych korporácií a problematiku Európskej únie.
V monografii objasňuje teoretické prístupy k TNK a ich vplyv na ekonomický rast hostiteľskej krajiny. Osobitnú pozornosť venuje vplyvu nadnárodnej spoločnosti na kapitál a investície v hostiteľskej krajine, na vývoj technológií, rozvoj kvality pracovnej sily a vplyvu TNK na medzinárodný obchod. Za kľúčovú možno pokladať tú časť monografie, ktorá ozrejmuje jednotlivé formy vstupu spoločností na zahraničné trhy, a to s majetkovou účasťou i bez nej. Autorka sa osobitne venuje strategickým alianciám, ktoré sú pomerne novým fenoménom.
Monografia je písaná zrozumiteľným jazykom, je vhodne doplnená tabuľkami, obrázkami a prípadovými štúdiami, ktoré sprehľadňujú text a umožňujú jeho lepšie pochopenie. Publikácia je určená nielen pre študentov ekonomických disciplín, ale aj pre prax a širokú verejnosť, ktorá sa zaujíma o túto aktuálnu tému. Transnacionálne korporácie sú a budú jedným z významných determinantov vývoja slovenského i svetového hospodárstva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 20:22