StoryEditor

Komisia včera o elektrárňach nerozhodla

13.08.2004, 00:00
Ani po osemhodinovom rokovacom maratóne privatizačná komisia nevybrala víťaza pre privatizáciu Slovenských elektrární.

Do finálneho kola súťaže sa dostali český koncern ČEZ, taliansky koncern Enel a ruské konzorcium spoločnosti RAO UES International, spolu s nemeckou spoločnosťou OstElektra. "S investormi sa bude rokovať, aby sa vyjasnili predpoklady ich ponúk. Potom ich vyzveme, aby ich doručili znova," informoval predstaviteľ poradcu PricewaterhouseCoopers Peter Mitka. Má sa tak stať do 3. septembra, potom komisia rozhodne o ich poradí. "Z hodnotenia poradcu vyplynulo, že všetky tri ponuky sú veľmi silné tak po stránke technického návrhu, ako aj po stránke finančnej. Zároveň však z hodnotenia vyplynulo, že ponuky všetkých troch investorov obsahujú viacero predpokladov, ktoré bez ďalšieho vyjasnenia komplikujú ich porovnávanie," informovala štátna tajomníčka ministerstva hospodárstva Eva Šimková. Podľa Mitku nepôjde však o zmenu vo finančných ponukách zo strany investorov, ale najmä o to, aby boli porovnateľné. Pripustil, tiež že sa vyskytla požiadavka zrušiť nevýhodné zmluvy, ktoré elektrárne v minulosti podpísali.
Podľa člena komisie, ktorý si nepraje byť menovaný, taliansky Enel a český ČEZ predložili multivariantné ponuky, avšak z niektorých variantov by vyplývali pre štát problematické záväzky. Súvisia s vystavovaním garancií na udalosti v budúcnosti. Ruská ponuka neobsahuje podmienky, ale z finančného hľadiska je nižšia. Podmienky súvisiace s kúpou sa premietajú do transakčnej dokumentácie, ktorú uzaviera štát s vybraným investorom. "Je dôležité, aby podmienky v transakčných dokumentoch boli jednoznačné a akceptovateľné pre štát," povedal HN poslanec Ján Rusnák, člen komisie. Potvrdil to aj poslanec Alojz Přidal, člen komisie: "Inak sme včera memohli rozhodnúť, ak sme chceli zachovať zodpovedný prístup pre takúto závažnú transakciu". Podľa informovaného zdroja ponuka rakúskeho Verbundu sa nemohla hodnotiť, lebo nespĺňala základné kritérium, aby sa jadrové a konvenčné zdroje zostali integrované v spoločnosti, Mitka to však nepotvrdil.
O odložení rozhodnutia o preferovanom uchádzačovi rozhodlo 12 členov proti dvom, jeden člen sa rokovania nezúčastnil. Dvojhodinové zdržanie v práci komisie zapríčinila potreba komunikovať s expertami na ruské obchodné právo. V ruskej ponuke totiž bol dokument v ruštine, ktorý si musel poradca vyjasniť. Do finálneho kola súťaže sa dostali český koncern ČEZ, taliansky koncern Enel a ruské konzorcium spoločnosti RAO UES International, spolu s nemeckou spoločnosťou OstElektra.

01 - Modified: 2002-12-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vysoké príjmy
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 00:41