StoryEditor

Kandidáti odmietli kritiku, podporili EU

19.02.2003, 10:04

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda privítal včera v Bruseli závery pondelkového mimoriadneho summitu EÚ a podporil spoločné stanovisko k irackej kríze, na ktorom sa dohodli lídri európskej pätnástky. Schválený text podľa Dzurindu zodpovedá základným princípom slovenského postoja. Premiér privítal, že únia prvýkrát pripustila využitie sily, ak zlyhajú všetky ostatné prostriedky na odzbrojenie Iraku, čo ešte zvýši tlak na Saddámov režim. Dzurinda zároveň odmietol kritiku francúzskeho prezidenta Jacqua Chiraca na adresu kandidátskych krajín. Slovensko podľa neho neurobilo žiadnu chybu a dodal: "Máme právo a zodpovednosť za vlastný názor, sme suverénnym a zvrchovaným štátom". Chirac v pondelok večer ostro napadol kandidátske krajiny za ich proamerické postoje.
Chiracove výroky neboli podľa českého premiéra Vladimíra Špidlu "vyvážené ani správne". Jeho maďarský kolega Péter Medgyessy povedal, že aj takéto úlety "sa stávajú". Ostrejší bol minister zahraničných vecí László Kovács, ktorý vyhlásil, že "sme príliš vychovaní, než aby sme reagovali na poznámky tohto charakteru". Aj šéf poľskej diplomacie Wlodzimierz Cimoszewic sa proti vyhláseniu francúzskeho prezidenta ohradil. Podľa jeho slov má aj Varšava právo na vlastný názor, podobne ako Paríž.
Kandidátov sa pred Chiracom zastal komisár EÚ pre rozšírenie Günter Verheugen. Podľa neho nechceli kandidátske krajiny "vyprovokovať rozdelenie kontinentu". Iný názor má predseda Európskej komisie (EK) Romano Prodi, ktorý kritike zo strany francúzskeho prezidenta rozumieť. Podľa vlastných slov bol skôr smutný ako rozčúlený kvôli proamerickému postoju kandidátov, ktorý ukázal, že tieto krajiny zatiaľ nepochopili, že EÚ je viac ako ekonomické zoskupenie.
Lídri kandidátskych krajín a EÚ vydali včera spoločné vyhlásenie, v ktorom sa pripojili k záverom pondelkového summitu únie. (Viac v rubrike Názory a analýzy a Zahraničie)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 07:12