StoryEditor

Dôchodky majú opäť ďalšiu z nových tvárí

21.09.2007, 00:00
Šéf ĽS-HZDS Vladimír Mečiar sa včera postaral o vážny politický precedens. Ako prvý člen koalície navrhol stiahnutie zákona z dielne svojich vládnych kolegov.

Stalo sa to po tom, ako chcela z rokovania parlamentu kontroverzný zákon o sociálnom poistení odvolať opozičná SDKÚ-DS.
Návrh zákona, ktorý vypracovala ministerka práce Viera Tomanová (Smer-SD) okrem iného počíta s otvorením druhého piliera dôchodkového zabezpečnia na pol roka: Od januára do júna by tak ľudia mohli svoje peniaze zo správcovských spoločností voľne presúvať v prospech Sociálnej poisťovne.
Mečiarovi paradoxne pomohla opozícia. Návrh na stiahnutie totiž musia predložiť aspoň tri poslanecké kluby. Šéfa ľudovcov podporili SDKÚ a KDH. "Stalo sa to prvý raz. Budeme to musieť podrobiť analýze", povedal Mečiarov stranícky kolega Jozef Halecký. "Hovorili sme s premiérom Ficom o tom, že by bolo dobré tento zákon stiahnuť a po prerokovaní vo vláde predložiť nový text na skrátené legislatívne konanie, prípadne na mimoriadnu parlamentnú schôdzu", povedal Mečiar.
Už včera večer však nová podoba dôchodkového systému nadobudla celkom iné črty, ako si predstavovala Tomanová. Traja poslanci HN neoficiálne potvrdili, že mohla vzniknúť dohoda o znížení odvodu do druhého piliera z deväť na šesť percent. Okrem toho by mal systém ostať uzatvorený pre vstupy aj výstupy. Vláda by zasa ustúpila z požiadavky vylúčiť z druhého piliera ženy na materskej a invalidných dôchodcov. Nakoniec mali ostať otvorené garancie výnosov v druhom pilieri.

Pomer odvodov do prvého a druhého dôchodkového piliera sa pravdepodobne zmení. Kapitalizačný zrejme zostane uzatvorený. Matky na materskej dovolenke a invalidní dôchodcovia dostanú možnosť slobodne sa rozhodnúť pre svoju účasť v ňom. Novela zákona o sociálnom poistení asi dostane zásadne inú podobu, než v akej ju predložila ministerka práce Viera Tomanová. Aj keď je to zatiaľ len nepotvrdený predpoklad, o jeho reálnej možnosti naplnenia svedčí fakt, že poslanci sa včera pokúsili stiahnuť ju z programu rokovania Národnej rady.
Smer chce pokračovať
Koalícia nebola v otázke ďalšieho prerokúvania novely jednotná. S procedurálnym návrhom na stiahnutie zákona z rokovania prišla ako prvá opozícia. K hlasovaniu však nedošlo. Napriek tomu, že sála bola plná, poslanci Smeru sa neprezentovali a Národná rada nebola uznášania schopná. Podobný osud však vzápätí stihol aj ďalší procedurálny návrh predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara preložiť rokovanie. Keďže jeho návrh nespĺňal predpísanú podmienku, že procedurálny návrh môže byť na hlasovanie predložený len s podporou minimálne troch poslaneckých klubov, musela mu pomôcť opozícia. „Stalo sa to po prvý raz počas fungovania tejto vládnej koalície. Budeme to musieť podrobiť analýze,“ povedal Mečiarov stranícky kolega, predseda výboru pre sociálne veci a bývanie Jozef Halecký.
Rokovalo sa alebo nie
Otázka, či sa novela dočká prvého parlamentného čítania alebo nie, rezonovala včera celým priebehom schôdze. Zdroje, ktoré si neželali byť menované, potvrdzujú, že sa predsa len črtá dohoda vlády a dôchodkových správcovských spoločností o prípadných zmenách v druhom pilieri. Šéf ich asociácie Peter Socha slovo „dohoda“ odmieta a upozorňuje naďalej na funkciu asociácie ako odborného, poradného orgánu v tomto procese. Podľa jeho slov, napriek vyjadreniu ministra financií Jána Počiatka rokovania oficiálne nepokračovali. „Je ťažké hovoriť o tom, čo si niekto vysvetľuje ako oficiálne pokračovanie rokovaní,“ povedal hovorca rezortu financií Miroslav Šmál a dodal. „Rozhovory v každom prípade prebiehali. Pokiaľ ide o ich výsledok, stále nie je nič definitívne.“ Pravdou je, že na zmeny v novele vláda súhlas zástupcov DSS-iek nepotrebuje.
Zdvihneme rúčky a je to
„Hovorili sme s premiérom Robertom Ficom o tom, že by bolo dobré tento zákon stiahnuť a v primeranom čase po prerokovaní vo vláde predložiť nový text na skrátené legislatívne konanie, prípadne na mimoriadnu parlamentnú schôdzu,“ povedal Mečiar. „Zdvihneme rúčky a je to,“ dodal. Nestalo sa tak. Ministerstvo financií, ktoré je hlavným iniciátorom nových návrhov na zmeny zákona, túto situáciu nekomentuje. „Je to otázka pre politikov,“ povedal Šmál.
Tí budú musieť v prípade zmien pôvodného návrhu rozhodnúť buď o tom, že návrh zákona do druhého čítania neposunú, alebo ho budú musieť upraviť poslaneckými pozmeňovacími návrhmi. „Osobne si to veľmi neviem predstaviť. Bolo by ich príliš veľa, navyše by sa zmenila celá filozofia zákona. Podľa mňa by sa musel vypracovať úplne nový návrh,“ myslí si poslankyňa za SNS Milada Belásová.
Čo chce Fico
Premiér chce, aby zahraničné materské spoločnosti DSS-iek prebrali úplnú zodpovednosť za bezpečnosť peňazí sporiteľov. Súčasná právna úprava negarantuje podľa neho bezpečnosť dôchodkových fondov, a to ani napriek päťstupňovej kontrole. Nepozdáva sa mu ani fakt, že peniaze sporiteľov sú chránené len v prípade, ak počas hospodárenia s nimi bol porušený zákon. „V zákone neexistujú žiadne záruky, ktoré by garantovali výnosy, čo pripúšťali aj DSS-ky počas kampane. Tieto texty však boli písané milimetrovými písmenami,“ zdôraznil. Opäť ich prirovnal k nebankovým subjektom a zdôraznil, že návrh na ústavný zákon, ktorý by mal zaručiť bezpečnosť vkladov v kapitalizačnom pilieri, považuje za zločinný. Prirovnal ho k privatizácii Slovenského plynárenského priemyslu a vyzval poslancov na diskusiu o alternatívach dôchodkového sporenia.
Systém je bezpečný
Naďalej je otvorená aj otázka prípadných garancií zhodnocovania vkladov sporiteľov. „Podľa nás je systém bezpečný dostatočne,“ povedal Socha. Myslí si to aj guvernér Národnej banky Ivan Šramko. „S investovaním je vždy spojené riziko. Platí to pre oba piliere. Sociálna poisťovňa síce neinvestuje, ale vykazuje deficit, ktorého výšku v budúcnosti tiež nikto nevie garantovať,“ upozornil nedávno guvernér.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 14:06