StoryEditor

Začína sa rozhodujúci boj o Bagdad

04.04.2003, 00:00
Americké vojská včera rýchlo postupovali k Bagdadu, nachádzali sa len niekoľko málo kilometrov od irackej metropoly a údajne už vstúpili do priestoru medzinárodného letiska Saddáma Husajna.
  • Americké vojská zovreli juhoirackú Násiríju
  • Kuvajt desí spomienka na august roku 1990
  • Aj Alah je na našej strane
  • Ako americkí jastrabi vnútili svetu svoju vojnu
  • Smerom k nim sa pohybovali jednotky Saddámových elitných Republikánskych gárd. Američania však tvrdili, že sa k nim presúvajú iba v malých počtoch, nie v masových formáciách. Spojenci predpokladajú, že v uplynulých dňoch sa im podarilo iracké jednotky do značnej miery ochromiť a najvyššie velenie už nad armádou stratilo kontrolu.
    "Koaličné jednotky sa pripravujú na boj, ktorého načasovanie rozhodneme my," vyhlásil kapitán Frank Thorp, hovorca amerického Centrálneho velenia v Katare. "Postupujeme naozaj rýchlo. Nestretávame sa s veľkým odporom," oznámil armádny kapitán Kevin Jackson. Civilisti a dezertéri v tom istom čase v masách utekali z Bagdadu a vzdávali sa blížiacim americkým vojakom. "Na ceste je toľko ľudí, že ani nemôžeme pokračovať vo vojenských operáciách," tvrdil reportér televízie ABC Mike Cerre postupujúci s 1. divíziou námornej pechoty.
    Na záberoch televízie sa k americkým vojakom blížilo so zdvihnutými rukami niekoľko Iračanov, za nimi bolo vidieť zopár veľkých autobusov. Iracký minister informácií Muhammad as-Sahháf sa však tvrdeniam o hladkom postupe spojencov vysmial a označil ich za "hlúposti".

    menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    19. máj 2024 13:28