StoryEditor

Predaj Slovenských elektrární sa posunie až na apríl

12.12.2005, 23:00
Uzavretie privatizácie Slovenských elektrární sa zrejme posunie na koniec apríla budúceho roka. "Zmluvu o predĺžení closingu by sme mohli podpísať do konca roka," uviedol pre HN minister hospodárstva Jirko Malchárek. Slovensko sa podľa neho vyhne medzinárodnej arbitráži kvôli zmluve medzi elektrárňami a Slovalcom.

Uzavretie privatizácie Slovenských elektrární sa zrejme posunie na koniec apríla budúceho roka. "Zmluvu o predĺžení closingu by sme mohli podpísať do konca roka," uviedol pre HN minister hospodárstva Jirko Malchárek.
Vinníkom je pasivita
Meškanie podľa neho spôsobil doterajší prístup ministerstva hospodárstva, ale aj vedenia elektrární. "Nemôžem nevidieť úmysel ministerstva, ktoré si zatváralo pred problémami oči, ako aj dlhodobý pasívny prístup vedenia elektrární," konštatoval Malchárek.
Ako príklad uviedol schvaľovanie investičného plánu, ktorý vypracoval budúci vlastník 66 percent elektrární, taliansky Enel. "Zástupcovia elektrární sa niekoľko mesiacov k plánu nevyjadrovali a dokonca mi na jednom z prvých stretnutí doslova povedali, že s privatizáciou nemajú nič spoločné," uviedol Malchárek.
Nevýhodná zmluva so Slovalcom
Minister očakáva, že na nový termín uzavretia transakcie pristúpi aj Enel. Problémy, ktoré zostali otvorené, sa totiž podľa neho nepodarí vyriešiť skôr. Súvisí to aj s harmonogramom práce parlamentu.
Predĺženie termínu podľa Malchárka umožní Slovensku, aby získalo čas a vyhlo sa medzinárodnej arbitráži so Slovalcom i Nórskom. To je aj najväčší problém, ktorý bráni dokončeniu privatizácie..Jablkom sváru je nevýhodná zmluva medzi elektrárňami a Slovalcom. Tú uzavreli už v roku 1994. Enel zmluvu odmieta, no v transakčných dokumentoch sa zaviazal, že podmienky bude akceptovať. Problém - z pohľadu Enelu - spočíva v tom, že Slovalco podpísalo zmluvu, keď elektrárne i prenosová sústava ešte pôsobili v rámci jedného podniku. Dnes sa už dva samostatné podniky nevedia dohodnúť, v akom pomere majú znášať náklady spojené s nevýhodnou zmluvou. Slovalco dnes rozhodne
Minister navrhne vláde, aby sa náklady delili podielom 90:10 v prospech prenosovej sústavy, ktorá zostáva v 100-percentnom vlastníctve štátu. O návrhu včera v liste informoval vedenie Slovalca, ktoré má o ňom rozhodovať dnes. "Ak ho akceptujú, Slovensko sa vyhne arbitráži," konštatoval Malchárek. Riešenie sa vzťahuje zatiaľ len na tento a budúci rok, o období po roku 2006 do roku 2013, keď platnosť zmluvy vyprší, sa ešte bude rokovať. Ak by sa zmluvné vzťahy na roky 2005 a 2006 nedoriešili, Slovalco by sa podľa nových energetických zákonov stalo de facto čiernym odberateľom.

Čo bráni dokončeniu privatizácie
- zmluva o odbere elektriny pre Slovalco
- vyčlenenie jadrových aktív do samostatnej štátnej spoločnosti
- elektrárenský majetok na Gabčíkove má prejsť do správy Vodohospodárskej výstavby
- schválenie nového zákona o jadrovom účte na likvidáciu jadrových zariadení

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 09:21