StoryEditor

České firmy rušia autobusové linky na Slovensko

28.04.2005, 11:30
Autor:
TASRTASR
Možností cestovať bežnými autobusovými linkami z Českej republiky na Slovensko zrejme ubudne. Po niekoľkomesačnom spore oboch krajín o výklad európskych noriem české firmy už rušia spoje. Navyše, potom, čo Slovensko vyhlásilo, že nevydá licencie českým linkám, ktoré budú zastavovať aj inde než v cieľovej stanici a konkurovať slovenským dopravcom, niekoľko mesiacov klesá počet cestujúcich.

"Od začiatku roka s nami cestuje o tretinu menej ľudí. O licenciu už nežiadame," povedal obchodný riaditeľ firmy Connex Morava Jiří Šrajer.
S firmou, ktorá roky denne jazdila z Olomouca do Martina, vlani iba za 1. štvrťrok cestovalo vyše 20 000 ľudí, tento rok za prvé 3 mesiace len 14 500. Prostejovská FTL, ktorá vychádza z Prostějova do Nitry, tiež vážne uvažuje o zrušení spoja. Vsetínska ČSAD, ktorá jazdí denne zo Zlína do Nitry alebo Trenčianskych Teplíc, zatiaľ vyčkáva. V prípade, že nebude môcť zastavovať na slovenských staniciach, linku radikálne skrátia. "Jazdili by sme ďalej, ale iba do Trenčína, čo je jedna zastávka za hranicami," povedal prevádzkový riaditeľ Oldřich Holubář.
Ministerstvo dopravy ČR v stredu potvrdilo, že systém vydávania licencií bude tento rok podľa novo uzatvorenej dohody medzi oboma krajinami nakoniec rovnaký ako v minulých rokoch. "Podľa smernice EÚ stačí podať žiadosť o prevádzku medzištátnej dopravy v ktoromkoľvek štáte, kde sa má linka prevádzkovať. Stačí, keď si v danom prípade český dopravca podá žiadosť o licenciu na českom ministerstve dopravy," uviedol Karel Hanzelka z ministerstva.
Firmy ale potrebujú súhlas slovenských krajských dopravných úradov, či linka nie je konkurenciou pre dotovaných miestnych dopravcov.
Informoval o tom český denník Hospodářské noviny.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 12:03