StoryEditor

Futbal: Aj Henry chce Zlatú kopačku, Mintál je druhý a to ešte nedal penaltu

07.03.2005, 12:10
Slovenský futbalový reprezentant Marek Mintál je napriek reálnej hrozbe zostupu jeho klubu 1. FC Norimbeg do II. nemeckej ligy stále reálnym kandidátom na zisk Zlatej kopačky určenej pre najlepšieho európskeho kanoniera.

Momentálne najlepší bundesligový strelec s 19 gólmi prispel spoločne s krajanom Róbertom Vittekom jedným gólom k víkendovej remíze Norimbergu s Borussiou Dortmund (2:2), no francúzsky legionár Arsenalu Londýn Thierry Henry zaznamenal hetrik a s 22 gólmi je zatiaľ najbližšie k Zlatej kopačke.
Henry dal všetky góly Arsenalu v zápase 29. kola anglickej Premiership do siete FC Portsmouthu a v súťaži o Zlatú kopačku využil tak už dvojtýždňové zaváhanie Vincenza Montellu z rímskeho AS. Práve vrtký taliansky útočník Montella sa delí z Mintálom o druhé miesto v priebežnom poradí prestížnej individuálnej súťaži, pričom obaja strácajú na Henryho 3 góly respektíve šesť bodov.
Mintál navyše v poslednom 24. bundelsigovom kole nepremenil pokutový kop, keď jeho pokus zlikvidoval brankár hostí. Napriek tomu iba dvaja slovenskí futbalisti dali v posledných piatich ligových kolách góly v drese staronového bundelsigového účastníka 1. FC Norimberg. Zo 7 zásahov trafil Mintál päťkrát, pričom jeho internú klubovú sériu ohraničil dvoma gólmi Róbert Vittek. Ten trafil 5. februára v 20. kole proti Hamburgu (1:3), potom nechal tri kolá v rade strieľať góly iba "Fantóma" zo Žiliny a po jeho piatom zásahu poslednú sobotu proti Dortmundu (2:2) uzavrel päťkolovú mizériu bavorského tímu. Norimberg zaznamenal v týchto zápasoch 7 "slovenských" gólov, ale na jediný bod to stačilo iba v aktuálnom súboji s Borussiou.
Pritom 1. FC začal jarnú časť bundesligy veľkolepo víťazstvom na pôde favorizovaného Stuttgartu a nič nenasvedčovalo streleckým suchotám. Mintál dal "iba" jeden zo štyroch gólov, ktoré vyústili do senzačného triumfu 4:2. Odvtedy však Norimberg v tabuľke klesá, pričom od momentálne vypadávajúceho Bielefeldu ho desať kôl pred koncom delí len šesťbodový náskok. Mintál ako ofenzívny stredopoliar s učebnicovou efektivitou pohybu po ihrisku dal v šiestich jarných kolách 6 z 11 gólov svojho mužstva, pričom sa zo zásahu netešil len v jednom prípade. Dvadsaťsedemročný "Fantóm" má v tejto sezóne na svojom konte už 19 kúskov a s päťgólovým náskokom vedie tabuľku strelcov v najvyššej nemeckej súťaži pred Klosem z Werderu Brémy (14) a Juhoafričanom Buckleym z Bielefeldu.

Čelo poradia o Zlatú loptu (k 7. marcu): 1. Thierry Henry (Arsenal Londýn/Fr.) 44 bodov (22 gólov x koeficient 2), 2. MAREK MINTÁL (1. FC Norimberg/SR) a Vincenzo Montella (AS Rím/Tal.) po 38 bodov (obaja 19 gólov), 4. Samuel Eto´o (FC Barcelona/Kam.) a Andrew Johnson (Crystal Palace/Angl.) po 36 bodov (18 gólov).

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 01:17