StoryEditor

Jozef Šátek: Preverujeme všetkých finančných "žralokov"

18.11.2004, 23:00
Finančné skupiny skúpili pohľadávky napadnutej firmy. Časť z nich predali minimálne dvom spoločnostiam, ktorých úlohou bolo podať návrh na začatie konkurzu. Väčšinu pohľadávok si však ponechali a uplatnili si na ne nárok v rámci konkurzného konania, čím získali rozhodujúce slovo medzi veriteľmi.

Pôsobenie konkurznej mafie ako prepojenia sudcov, veriteľov a správcov konkurzných podstát, musí siahať do dlhšieho časového obdobia. Kedy sa to podľa vás začalo?
- Zaznamenali sme, že konkurzné podvody sa začali zhruba pre štyrmi rokmi. My sme ich činnosť však sledovali už rok a pol predtým, ako ministerstvo spravodlivosti urobilo previerku na konkurznom súde v Bratislave. Teraz máme na stole dosť takýchto prípadov.
Boli v pozadí podvodov jednotlivci alebo organizovaná skupina, ktorá všetko riadila?
- Finančné skupiny skúpili pohľadávky napadnutej firmy. Časť z nich predali minimálne dvom spoločnostiam, ktorých úlohou bolo podať návrh na začatie konkurzu. Väčšinu pohľadávok si však ponechali a uplatnili si na ne nárok v rámci konkurzného konania, čím získali rozhodujúce slovo medzi veriteľmi. Podľa kontroly rezortu spravodlivosti mali sudcovia za úlohu vybrať vhodného správcu, ktorý by s ich požiadavkami súhlasil. Jadro osôb, ktoré za tým stojí, tu existuje. Získali si na svoju stranu sudcov, určovali správcov, riadili vzájomné vzťahy medzi nimi a, samozrejme, k nim chodili zisky.
Nedá sa však predpokladať, že by sudcovia či správcovia vstúpili do tohto procesu bez záujmu o zisk. Je možné obviniť ich z prijímania úplatku alebo účasti na finančných podvodoch?
- Korupciu dokázať je s odstupom času pomerne ťažké. Treba na to či už svedkov, telefónne hovory alebo listinné dôkazy, pokiaľ existujú. Problémom je, ako to zadokumentovať. Je tu však trestný čin zneužitia právomocí verejného činiteľa, a ten sa na sudcov môže vzťahovať.
V rámci konkurznej mafie ste obvinili zatiaľ správcu konkurznej podstaty Henricha D., ktorý údajne so sudcami nespolupracoval. Dá sa očakávať, že rozšírite podozrenia aj voči ďalším osobám?
- Správca predal pohľadávku spoločnosti v konkurze bez súhlasu súdu a za podhodnotenú cenu. Príslušná sudkyňa však o takomto nezákonnom konaní musela vedieť a mala na to upozorniť. Som si istý, že ďalšie obvinenia prídu čoskoro a ich počet bude stúpať. Verím tomu, že vyriešenie tohto prípadu ukáže, aká je celá spoločnosť na Slovensku vzájomne prepojená a skorumpovaná.
Spoločnosť Penta Group sa už proti podozreniu z členstva v konkurznej mafii ohradila priamo listom generálnemu prokurátorovi. Preverujete v tejto súvislosti teda aj finančné skupiny?
- Pente sme sa ešte ani nejako zvlášť nevenovali a oni už na seba upozornili sami. Všetkých slovenských finančných "žralokov" preverujeme.
A čo samotné firmy, ktoré v konkurze skončili. Mohli sa predsa brániť voči skupovaniu pohľadávok podávaním trestných oznámení?!
- Firmy totiž o predaji ich pohľadávok niekedy ani nevedeli. Množstvo pohľadávok, ktoré si veritelia na súde uplatňovali, bolo fiktívnych. Neviem o žiadnych trestných oznámeniach, ktoré by napadnuté firmy v tomto smere podali. Predpokladám, že škody sa vyšplhajú až do miliardy korún. Z niektorých spoločností bolo totiž odčerpaných 200 až 300 miliónov.
Rezort spravodlivosti už skončil kontrolu konkurzov aj na Krajskom súde v Banskej Bystrici. Posunuli vám už niektoré prípady, kde by ste mali preveriť podozrenia z trestnej činnosti?
- Výsledky tejto kontroly ešte nemáme k dispozícii. Pre ilustráciu môžem uviesť, že napríklad prípad spoločnosti Penta Group, ktorá kúpila pohľadávky od Investičného fondu PSIPS, spadá pod miestnu príslušnosť banskobystrického krajského súdu.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 07:40