StoryEditor

Basajev sa cez internet prihlásil k zavraždeniu Kadyrova

17.05.2004, 10:18

Prostredníctvom odkazu, pripisovaného známemu čečenskému povstaleckému lídrovi Šamilovi Basajevovi, sa v pondelok jeho skupina prihlásila k zodpovednosti za výbuch v centre Grozného, pri ktorom 9. mája zahynul promoskovsky orientovaný prezident Čečenska Achmed Kadyrov a najmenej šesť ďalších osôb.
Vo vyhlásení, uverejnenom v pondelok na internetovej stránke povstalcov kavkazcenter.com sa uvádza, že Basajevove jednotky nastražili nálož, ktorá vybuchla pod tribúnou pre VIP hostí na štadióne v Groznom počas osláv Dňa Víťazstva. "Naši bojovníci úspešne uskutočnili špeciálnu operáciu a vykonali rozsudok voči zradcom národa... Kadyrovovi a (šéfa štátnej rady) Issajevovi," uvádza sa vo vyhlásení, popretkávanom náboženskými odkazmi.
Internetová stránka povstalcov uviedla, že odkaz dostala prostredníctvom elektronickej pošty. Podobne ako v prípade väčšiny vyhlásení čečenských povstaleckých lídrov na internete, ani v tomto prípade nemožno s istotou potvrdiť autentickosť vyhlásenia. Medzi ďalšie obete výbuchu na štadióne patrili fotograf agentúry Reuters Adlan Chasanov a osemročné dievčatko.
Basajevove priznanie sa k zodpovednosti za útok prišlo týždeň potom, ako ďalší čečenský separatistický líder Aslan Maschadov poprel akúkoľvek účasť pri útoku. Prostredníctvom internetovej stránky Chechenpress "odsúdil všetky formy terorizmu". "Plne chápeme, že smrť a násilie nikdy nevyriešia naše problémy," uviedol.
Maschadov, ktorý zastával funkciu prezidenta Čečenska do začiatku druhej vojny v oblasti v októbri 1999 a Basajev sú najvýznamnejšími vodcami povstalcov, bojujúcim proti vláde v Moskve v tejto kaukazskej republike. Kým Maschadova vo všeobecnosti považujú za umiernenejšieho, Basajev sa prihlásil k viacerým najkrvavejším incidentom počas desaťročie trvajúceho konfliktu čečenských separatistov s Kremľom. Medzi takéto útoky patrila aj októbrová dráma v moskovskom divadle v roku 2002, kde čečenskí povstalci zobrali za rukojemníkov 800 osôb. Po nie najúspešnejšej záchrannej operácii ruských špeciálnych síl vtedy 130 rukojemníkov prišlo o život.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 12:57